Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

A. Danko: SR sa musí stať opäť silným štátom a pomáhať svojim občanom

Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko počas tlačovej konferencie po 19. mimoriadnom sneme SNS 6. septembra 2014. FOTO TASR/Branislav Račko

Prvým ráznym krokom by podľa neho mal byť návrat strategických podnikov do rúk štátu.

Tále 6. septembra (TASR) – Základným odkazom dnešného 19. mimoriadneho snemu Slovenskej národnej strany (SNS) na Táloch v Nízkych Tatrách je podľa predsedu Andreja Danka popri zvolení nových podpredsedov snaha o slušnú, hrdú, dôstojnú vlasteneckú politiku a obnovenie silného štátu.

"Personálnym doplnením podpredsedov dávame všetkým záujemcom jasný signál, že slušná vlastenecká politika sa dá robiť slušne, hrdo, dôstojne bez uniforiem, nadávok, agresivity a alkoholu. Vlastenecká politika je alternatívou pre každého, kto poškuľuje po zmene na Slovensku," zdôraznil predseda SNS.

Slovenská republika sa podľa Danka musí stať znova štátom, ktorý si nielen plní zahraničné povinnosti. "Máme svoju vlajku, najkrajšiu hymnu, predstaviteľov, ale strácame štátnosť. Nebojím sa povedať, že prichádzame o štát. Musí sa vrátiť štát, ktorý nebude tyran, ale bude pomáhať občanom, nie ich šikanovať," prízvukoval.

"Ukazuje sa, že štát potrebuje jasné kompetencie a pozície vo vzťahu k súkromnému sektoru a musí ukázať silný prst finančným skupinám, pole ich pôsobiska. Dnes prakticky neexistuje, lebo si neplní elementárne povinnosti v hospodárskej, sociálnej, zdravotnej oblasti. Nezabezpečuje rozvoj kultúry či športu," pokračoval.

Prvým ráznym krokom by podľa neho mal byť návrat strategických podnikov do rúk štátu. "Prestaňme si nahovárať, že štát je zlý gazda a len súkromník je dobrý hospodár. Pokiaľ stratíme všetky vplyvy na strategické podniky, nebudeme mať zdroje na rozvoj. Dnes sa dôchodca ani chorý človek nemôže spoľahnúť na štát," dodal predseda SNS.

Na dnešnom sneme prišiel o post podpredsedu strany Rafael Rafaj. Prvým podpredsedom SNS sa stal bývalý europoslanec Jaroslav Paška, ďalšími podpredsedami bývalý minister pôdohospodárstva Vladimír Chovan, zakladajúci člen SNS, bývalý poslanec a historik Anton Hrnko, bývalý štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva za SNS Štefan Zelník a ako nová tvár právnička a ústredná tajomníčka SNS Martina Stodolová.



Fotogaléria zo snemu: