Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

SNS: Demonštrácia proti Trianonu je dôsledkom politiky maďarskej vlády

Podpredseda SNS Anton Hrnko Foto: TASR/Branislav Račko

"Hlúpe urážky, hanobenie nášho štátu a národa určite neprospievajú dobrým susedským vzťahom medzi našimi národmi, najmä keď sa takéhoto konania dopúšťajú mladí ľudia," povedal Anton Hrnko.

Bratislava 9. júna (TASR) - Demonštrácia tisícky priaznivcov maďarského Jobbiku, ktorá bola v nedeľu spojená aj so skandovaním protislovenských hesiel, je dôsledkom dlhodobej maďarskej vládnej politiky. Pre TASR to vyhlásil podpredseda SNS Anton Hrnko.

"Slovenská národná strana nemôže nepozdvihnúť svoj hlas proti divokej iredentistickej manifestácii 7. júna 2015 pred oficiálnym zastupiteľským úradom SR v Budapešti a neodsúdiť ju," povedal.

"Hlúpe urážky, hanobenie nášho štátu a národa určite neprospievajú dobrým susedským vzťahom medzi našimi národmi, najmä keď sa takéhoto konania dopúšťajú mladí ľudia," konštatoval. Hrnko zároveň dodal, že v každom štáte sa nájdu extrémisti, ktorí si často ani neuvedomujú, čo svojím konaním spôsobujú.

"Avšak štáty a vlády by im nemali dávať priestor a podnecovať ich konanie, napríklad výchovou a vzdelávaním, ktoré skresľujú význam udalostí z minulosti," tvrdí Hrnko. "Mapy 'veľkého Maďarska', tvrdenia typu, že Maďarsko prišlo sprisahaním veľmocí o dve tretiny svojho územia, a podobné historické nezmysly, nie sú výbavou extrémistických skupín, ale sú bežnou súčasťou oficiálnych vládnych materiálov, nachádzajú sa v každej učebnici dejepisu," upozornil.

Slovensko aj Maďarsko podľa neho čelia výzvam, ktoré v niektorých smeroch pripomínajú výzvy spojené s osmanským nebezpečenstvom po roku 1526. "Hrozí zaplavenie nášho územia ľudom cudzej kultúry a cudzieho vierovyznania. V našich vzájomných vzťahoch by sme mali preto pre blaho oboch národov hľadať to, čo nás spája, nie to, čo nás rozdeľuje," vyhlásil Hrnko.

"Už konečne by mali aj maďarské elity vysvetliť svojim občanom, že Uhorské kráľovstvo nebolo Maďarsko, že svätoštefanská idea nebola vláda Maďarov nad ostatnými národmi tohto kráľovstva, ale naopak, výzva na spoluprácu, že snaha maďarských politických elít po roku 1867 vytvoriť jednojazyčný maďarský národný štát musela nutne skončiť jeho dosiahnutím v dnešných hraniciach," tvrdí Hrnko. Trianonská mierová zmluva podľa neho maďarskému štátu nič neodňala, len mu určila obhájiteľný geopolitický priestor.

"Dnešná SNS si uvedomuje význam dobrých susedských vzťahov pre svoju koncepciu silného Slovenska. Mať dobrého a spoľahlivého suseda je polovica úspechu. Mali by si to uvedomiť aj v maďarských politických a kultúrnych elitách. A konečne aj niečo urobiť smerom k prekonaniu historických tráum, a nie sa nimi sústavne bičovať. Lebo výkriky a urážky na námestiach nič neriešia, len zvyšujú podozrievavosť," uzavrel Hrnko.

Po zmene režimu bolo množstvo príležitostí na revíziu Trianonskej mierovej zmluvy, vyhlásil v nedeľu večer podpredseda ultrapravicovej opozičnej strany Jobbik Elöd Novák v Budapešti na tradičnom protestnom pochode radikálov proti Trianonu.

Ako príklad uviedol obdobie pred vstupom Rumunska do Európskej únie, keď podľa neho malo Maďarsko vyvinúť v tejto otázke v rámci prístupových rokovaní tlak na Rumunsko. K nijakej revízii však nedošlo, čo je podľa Nováka národná zrada zo strany politických strán 20. storočia. Politik označil Trianon za najväčšiu tragédiu maďarských dejín.

Dav zhruba 1000 priaznivcov maďarského Mládežníckeho hnutia 64 stolíc (HVIM) a Jobbiku reagoval skandovaním hesiel "Preč s Trianonom!", "Všetko späť!".

Dav pochodoval s fakľami pred veľvyslanectvami Srbska, Rumunska a Slovenska, kde kričali hanlivé heslá na adresu nástupníckych krajín, ktorých sa mierová zmluva dotkla.

Trianonskú mierovú zmluvu, ktorá po prvej svetovej vojne vymedzila hranice Maďarska a Československa po rozpade Rakúsko-Uhorska, podpísali 4. júna 1920 mocnosti Dohody (Británia, USA, Francúzsko a Taliansko) a predstavitelia Maďarska v paláci Grand Trianon vo Versailles na predmestí Paríža.