Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SNS: EÚ je nečitateľným projektom, vidieť to aj na komédii v Grécku

Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko počas tlačovej konferencie po 19. mimoriadnom sneme SNS 6. septembra 2014. Foto: TASR/Branislav Račko

Pripomenul, že národniari vypracovali programový materiál s názvom Popradské memorandum.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Európska únia (EÚ) je podľa Slovenskej národnej strany nečitateľným projektom, keď nie je jasné, či smeruje k superštátu, alebo k federácii nezávislých štátov. "Zoberte si celú tú komédiu v Grécku, pomoc silných krajín, len aby ostali v eurozóne," povedal v rozhovore pre TASR predseda SNS Andrej Danko.

"V rámci EÚ sa rozdiely budú ďalej prehlbovať. Zoberte si, koľko našich ľudí chodí robiť do okolitých krajín, najmä do Rakúska. Rakúsky dôchodca si vie zaplatiť opatrovateľky zo Slovenska a slovenský si už pomaly nemôže dovoliť ani lieky," dodal predseda SNS.

"Sú to rozdiely, ktoré vznikajú aj z rozdielnych prístupov štátov. My sme sa naozaj príliš otvorili, vstúpili sme do EÚ až takým naivným spôsobom. Prestali sme chrániť svoj trh, svoje strategické spoločnosti a záujmy. Dovolili sme sem vstúpiť zahraničnému kapitálu. Viete si predstaviť, že by slovenská stavebná firma vyhrala diaľničný úsek v Rakúsku alebo Nemecku?" pýta sa Danko.

"Poskytli sme zahraničným investorom množstvo daňových úľav, tešíme sa z množstva vyrábaných motorových vozidiel. Ale vidíte niekde na dresoch športovcov značky týchto firiem? Alebo, že by sa tu za ich prispenia stavali umelecké školy? Tieto značky by si mali uvedomiť, že tu majú obrovské výhody a mali by nám viac pomáhať," tvrdí. "A čo sa týka EÚ, podľa mňa nemá jasné vnútorné mechanizmy, ani koncepciu, čím chce byť. Či chce byť superštátom, alebo federáciou. Je to ani ryba, ani rak. Z dlhodobého hľadiska, pokiaľ nepríde systémové riešenie aj z hľadiska zahraničnej politiky, tak je EÚ pre Slovensko veľmi nečitateľným projektom," dodal predseda SNS.

Pripomenul, že národniari vypracovali programový materiál s názvom Popradské memorandum. "Toto memorandum jasne deklarovalo, že vidíme aj plusy Európskej únie. Či už je to slobodný pohyb v rámci Schengenu, alebo určitá možnosť spoločnej zahraničnej politiky. Ale sú tu aj obrovské mínusy. Vidíme rozdiely v sociálnych systémoch, rozdielne mzdy v jednotlivých štátoch a na druhej strane pokusy o unifikáciu v oblastiach, do ktorých by sa únia miešať nemala. Vidíme zasahovanie do kompetencií členských štátov. Sú tu veci, ktoré narúšajú spoločný vývoj a postup v EÚ," uzavrel Danko.