Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Európska únia musí byť podľa SNS principiálna a potrestať Grécko

Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko, archívne foto Foto: TASR/Branislav Račko

Gréci svojím referendom len potvrdili, že sú si vedomí strachu silných európskych štátov, uviedol predseda SNS.

Bratislava 7. júla (TASR) - Slovenská národná strana vyzýva vládu SR aj zástupcov Európskej únie (EÚ), aby boli vo vzťahu ku Grécku principiálni. "Grécko musí od EÚ dostať trest. Dlhodobo si požičiavalo na finančných trhoch, nezodpovedne hospodárilo, bez krytia zdvíhalo životnú úroveň svojim občanom, tak nech znáša dôsledky svojho šafárenia. Aktuálna situácia je iba očakávaným vyvrcholením ekonomického vývoja," vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.

"Neúnosné navyšovanie dlhu bez ekonomickej podstaty zapríčinilo iba zhoršenie sociálneho postavenia obyvateľov. Grécko je krajina Európskej únie, čiže nie žiadna rozvojová krajina tretieho sveta. Tento stav sa dotýka tak nás všetkých a mal by byť jasným odkazom pre ďalšie generácie," tvrdí.

Podľa Danka je nepredstaviteľné, aby jedna generácia žila na úkor tej ďalšej a platí to aj pre jednotlivé krajiny EÚ. "Je iba ťažko predstaviteľné, že v tejto modernej dobe, plnej rozpočtových pravidiel, došlo k navýšeniu dlhu krajiny na takú astronomickú výšku. Grécko a jeho obyvatelia by sa mali k danej situácii postaviť pragmaticky a začať v prvom rade od seba," uviedol.

Grécko sa podľa neho doteraz nevyrovnalo s politikmi, ktorí spôsobili tento krach a "nepotrestalo tých, čo podvádzali". Vyvodenie zodpovednosti za aktuálny stav krajiny je podľa Danka v rukách samotných obyvateľov.

"Gréci svojím referendom len potvrdili, že sú si vedomí strachu silných európskych štátov a že sú si vedomí, že ich z eurozóny nevylúčia. Pokiaľ však EÚ ukáže svoju slabosť, dá možnosť Grékom ukázať iným štátom cestu, ako si neplniť záväzky," vyhlásil predseda SNS.

"Treba tiež poznamenať, že podiel viny nesú aj samotní veritelia krajiny a EÚ. Bohatstvo únie spočíva historicky v samotných jej obyvateľoch, ich pracovitosti, húževnatosti, snahe zlepšovať a inovovať. Nie v širokom a zneužívanom sociálnom systéme, ktorý sa v poslednom čase stáva iba politickým nástrojom," pokračoval Danko.

Samotná Európska únia by podľa neho mala trvať na reformách, ktoré naštartujú jednotlivé ekonomiky a udržia im svetovú konkurencieschopnosť. "Aktuálna situácia by nám teda mala byť varovaním a ponaučením, ako pristupovať k budúcemu verejnému zadlžovaniu krajiny a nastaveniu sociálneho systému. Navyše, pre občanov Slovenska je už únavné pozerať sa na to, pri svojich minimálnych mzdách, ako sa Gréci snažia zachovať si svoju životnú úroveň bez toho, aby niesli zodpovednosť sami za seba," uzatvoril Danko.