Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

SNS: Fico ponukou vládnej spolupráce napomáha upevneniu pozícií Orbána

Andrej Danko Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa predsedu SNS Andreja Danka začína Orbán plánovite využívať predstaviteľov štátnych orgánov SR na svoju predvolebnú kampaň, čo bolo podľa neho vidieť už pri otvorení Slovenského domu v Mlynkoch.

Bratislava 17. novembra (TASR) – Premiér Slovenskej republiky Robert Fico (Smer-SD) musí vedieť, že napomáha upevňovaniu pozícií súčasného predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána (Fidesz), keď navrhuje spoločné rokovania či schôdzky vlád SR a Maďarska.

V reakcii na výsledky rokovaní predsedov slovenskej a maďarskej vlády na piatkovom (16.11.) slovensko-maďarskom hospodárskom fóre v Budapešti to vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.

"Zmýva z neho (V. Orbána, pozn. TASR) vážne obvinenia zo sklonov k diktátorstvu a netolerancii," komentoval ochotu slovenského premiéra podporovať dialóg a hospodársku spoluprácu s vládou Viktora Orbána Danko.

"Vláda Slovenskej republiky stráca smer v otázke zahraničnej politiky voči Maďarsku," vyhlásil Danko. "SNS protestuje proti prvkom v orientácii zahraničnej politiky slovenskej vlády, ktoré vo vzťahu k Maďarsku tlačia do zabudnutia také vážne veci, ako sú otázky získavania a udeľovania maďarského občianstva Slovákom, extrateritoriálne účinky maďarskej ústavy, podpora autonómie, provokácie a urážajúce výroky na adresu Slovenska a Slovákov, jednostranné zasahovanie do života občanov na slovenskom juhu maďarskými politickými stranami, potláčanie práv Slovákov na zmiešaných územiach, otázky vodného diela Gabčíkovo a podobne," dodal.

Podľa Danka začína Orbán plánovite využívať predstaviteľov štátnych orgánov SR na svoju predvolebnú kampaň, čo bolo podľa neho vidieť už pri otvorení Slovenského domu v Mlynkoch.

Slovenský premiér Robert Fico už pred začiatkom rokovaní s maďarskou stranou avizoval, že sa tentoraz nebudú týkať tém, ktoré obe krajiny rozdeľujú. Na rokovaní navrhol celý rad spoločných hospodárskych aktivít, ale aj spoločné rokovanie vlád oboch štátov.

Na podujatí, na ktoré pricestovalo takmer 250 podnikateľov a predstaviteľov oboch vlád, vystúpil s prejavom aj maďarský premiér Viktor Orbán.

Predseda slovenskej vlády v prejave k otázke slovensko-maďarských vzťahov zdôraznil význam budovania infraštruktúry, ocenil dohody týkajúce sa výstavby mostov na rieke Ipeľ, mosta na Dunaji pri Komárne i prepájanie energetických sietí.

Konštatoval, že len dobrá hospodárska spolupráca vytvorí podmienky na to, aby sa dalo rokovať aj o iných otvorených otázkach. Dodal, že slovenská strana sa žiadnym nebráni.

Orbán vo svojom vystúpení položil otázku, ako je možné, že slovenské hospodárstvo je schopné hospodárskeho rastu, ktorý prekračuje dve percentá, a Maďarsko nie. Prečo dlh štátu v Maďarsku je teraz zhruba 77-percentný, pričom Slovensko tento dlh drží pod hranicou 50 percent, rozšíril otázku predseda maďarskej vlády. Zároveň zdôraznil, že jeho krajina má záujem o to, aby mala úspešných susedov.

Slovenský predseda vlády sa pri príležitosti návštevy stretol aj s predstaviteľmi maďarskej opozície, expremiérom Gordonom Bajnaim (Spolok domov a pokrok) a predsedom Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Attilom Mesterházym. "Dvaja politici sa môžu rozprávať len o živote občanov. Myslím si, že sme spolu pôsobili ako premiéri, bolo to veľmi zaujímavé obdobie a som veľmi rád, že sa s pánom Bajnaim môžem vrátiť k niektorým veciam z minulosti," zdôvodnil Fico svoj záujem o schôdzku s Bajnaim. Ako sa uvádza v stanovisku MSZP, s Mesterházym slovenský premiér hovoril o aktuálnych otázkach riešenia krízy v Európskej únii. V otázke kohéznej politiky únie sa zhodli na tom, že záujmom Maďarska aj Slovenska je dosiahnutie dohody.