Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

SNS: Protiteroristický balíček je skôr predvolebnou pózou

Na archívnej snímke podpredseda SNS Anton Hrnko Foto: TASR/Branislav Račko

Poslanci NR SR schválili novelu Trestného zákona, ako aj zmeny ďalších právnych predpisov, ktoré prinášajú polícii, prokuratúre, súdom a tajným službám rad oprávnení v boji proti terorizmu.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Mimoparlamentná Slovenská národná strana (SNS) sa nemôže zbaviť dojmu, že prijatie protiteroristického balíčka je zo strany vlády viac predvolebnou pózou a snahou o väčšiu kontrolu občana než preventívne pôsobenie proti možnému terorizmu.

"Na Slovensku existovalo posilnené protiteroristické zákonodarstvo už od známeho útoku na newyorské mrakodrapy v roku 2001. Okrem toho bola vypracovaná koncepcia boja proti terorizmu, ktorá podrobne určuje miesto a úlohu jednotlivých štátnych orgánov," pripomenul podpredseda SNS Anton Hrnko.

Pri navrhovaní nových zákonných opatrení by sa podľa neho žiadalo minimálne vyhodnotiť, ako existujúca legislatíva a z nej vyplývajúce opatrenia fungujú v praxi. "V čase, keď na Slovensku nebol zaznamenaný žiaden teroristický čin, nebol zatknutý žiadny terorista a podľa vyjadrení zodpovedných orgánov ani neboli zaznamenané žiadne indície, že by sa také niečo mohlo stať, sa nám zdá nenáležité meniť Ústavu SR spôsobom, ako sa to stalo. Politici a poslanci by mali mať väčšiu úctu k základnému zákonu štátu a nerobiť z neho trhací kalendár," upozornil.

Dodal, že to, či a ako poslúži nová legislatíva svojmu cieľu, sa uvidí v nasledujúcom období. "Občanovi treba len dúfať, že nové právomoci, ktoré získajú štátne orgány, nebudú zneužité proti nemu," uzavrel.

Poslanci Národnej rady SR v stredu (9.12.) schválili novelu Trestného zákona, ako aj zmeny ďalších právnych predpisov, ktoré prinášajú polícii, prokuratúre, súdom a tajným službám rad oprávnení v boji proti terorizmu.

Antiteroristický balíček vznikol expresne po sérii teroristických útokov v Paríži. Za jeho prijatie hlasovalo 78 poslancov. Ešte v utorok (8.12.) zmenil Smer-SD za pomoci hlasov opozičného Mosta-Híd Ústavu SR tak, aby pri trestných činoch terorizmu mohla polícia osobu zadržať až na 96 hodín namiesto súčasných 48.