Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

SNS nepodporí Istanbulský dohovor. Vyzýva, aby SR stiahla podpis

Na snímke Andrej Danko Foto: TASR - Martin Baumann

Cieľom dohovoru je odstraňovať tradície založené na stereotypných rolách mužov a žien. Podľa predsedu SNS A. Danka však stereotyp nemusí byť vždy niečo zlé.

Bratislava 13. júla (TASR) – Slovenská národná strana (SNS) nepodporí Istanbulský dohovor. Uviedla to vo svojej dnešnej tlačovej správe. Ubližovanie ľudom v akejkoľvek podobe je podľa nej neprípustné a odsúdeniahodné. Na druhej strane, podsúvať spolu s touto témou rodovú ideológiu je absolútne neprijateľné, skonštatovala.

Predseda SNS Andrej Danko na margo Istanbulského dohovoru, ktorý sa týka predchádzania násiliu voči ženám a domácemu násiliu uviedol, že presadzuje ideológiu, ktorá tvrdí, že pohlavie môžem mať opačné ako rod. "Všetci vieme, že je to vedecký nezmysel. Rod nie je len 'súbor rolí' či 'sociálny konštrukt', ktorý nemá súvis s biologickým pohlavím," zdôraznil Danko, ktorý podľa jeho slov nikdy nebude súhlasiť s experimentmi na deťoch. "Rod si nikto nevyberá podľa toho, ako sa cíti," doplnil.

Cieľom Istanbulského dohovoru je odstraňovať tradície založené na stereotypných rolách mužov a žien. Podľa predsedu SNS však stereotyp nemusí byť vždy niečo zlé. Pripomenul, že aj slovenské ľudové tradície, veľkonočné zvyky či ľudové tance sú založené na stereotypných rolách mužov a žien a spolutvoria naše národné bohatstvo a národnú identitu.

"Rozhodovanie o tom, ktoré stereotypy sú negatívne, musí ostať u nás na Slovensku," vyhlásil Danko s tým, že nerozumie, prečo by sa mali deti na všetkých stupňoch škôl učiť tzv. nestereotypným rolám. "Nesúhlasím, aby nám na Slovensku zopár tzv. nezávislých zahraničných expertov vo výbore Grevio určovalo, čo je a čo nie je stereotyp," vysvetlil.

SNS podľa jej vyhlásenia nebude ignorovať, že viac ako 105 inštitúcií a organizácií žiadalo neschváliť v Národnej rade SR Istanbulský dohovor a vyzývalo na celospoločenskú diskusiu. Dohovor neumožňuje, aby ho Slovenská republika prijala s výhradami voči rodovej ideológii. "SNS vyzýva na iniciovanie procesu, ktorým Slovenská republika oznámi príslušným medzinárodným orgánom svoju vôľu, že nechce byť viazaná týmto dokumentom a vezme svoj podpis pod týmto kontroverzným dohovorom späť," povedal Danko.

SNS vidí riešenie násilia v zákone o obetiach trestných činov, ktorý nebude diskriminovať obete násilia na základe motívov páchateľa, ako sa píše v Istanbulskom dohovore a prijmú sa všetky rozumné, účinné a preventívne opatrenia na zabránenie ubližovania. "Každá obeť si zaslúži rovnakú ochranu," zdôraznil na záver predseda SNS.

Ministerstvo spravodlivosti v stredu (12.7.) oznámilo, že navrhlo, aby bol proces ratifikácie Istanbulského dohovoru nateraz odložený. Takýto návrh predložilo v utorok (11.7.) do medzirezortného pripomienkového konania. Rezort je presvedčený, že otázka ratifikácie dohovoru aj naďalej vyvoláva principiálne rozpory.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) uviedla, že v tejto chvíli nevidí, že by mal Dohovor politickú podporu v parlamente. Rovnako vníma, že diskusia, ktorá sa vedie aj v spoločnosti a medzi mimovládnymi organizáciami, zatiaľ názory nezblížila.

Dohovor podpísalo v roku 2011 v tureckom Istanbule 44 z 47 krajín Európy. Ide i záväzný právny dokument, ktorý prvýkrát v európskom priestore ustanovuje právne záväzné štandardy na predchádzanie násiliu na ženách a domácemu násiliu. Doteraz ho ratifikovalo 23 z nich, informovalo ministerstvo spravodlivosti. Medzi krajiny, ktoré dohovor podpísali a neratifikovali, patrí napríklad aj Veľká Británia a Nemecko.