Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SNS apeluje na vládu, aby žiadala zoznam ľudí s maďarským občianstvom

Predseda SNS Andrej Danko (vpravo) a podpredseda SNS Rafael Rafaj Foto: TASR/Pavel Neubauer

Predseda SNS Andrej Danko zdôraznil, že Slovensko ani Ukrajina, obe krajiny sú susedmi Maďarska, dvojaké občianstvo neuznávajú.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) žiada slovenskú vládu, aby urobila všetko pre získanie zoznamu slovenských občanov, ktorým bolo udelené maďarské občianstvo. "Zjednodušované udeľovanie maďarského občianstva podľa etnickej príslušnosti, etnickým Maďarom žijúcim mimo Maďarskej republiky, poškodzuje záujmy Slovenska. Zároveň sa porušujú slovenské zákony," povedal pre TASR predseda SNS Andrej Danko.

Dodal, že v Budapešti dnes zložil prísahu päťstotisíci žiadateľ o maďarské občianstvo. "Nejde síce o slovenského občana, v tejto súvislosti však SNS upozorňuje, že Slovensko nemá informácie o tom, koľko občanov Slovenska má aj maďarské občianstvo. Budapešť odmieta poskytnúť tieto informácie s vedomím, že nabádajú na porušovanie slovenskej legislatívy," upozornil.

Zdôraznil, že Slovensko ani Ukrajina, obe krajiny sú susedmi Maďarska, dvojaké občianstvo neuznávajú. "Tým, že maďarský premiér Viktor Orbán umožní priznanie maďarského občianstva bez toho, aby sa dotyčné osoby vzdali pôvodného občianstva, ukazuje pomyselný 'dlhý nos' zákonom, ktoré platia v susedných krajinách. Prísaha dnešného päťstotisíceho etnického Maďara zo zahraničia je vlastne pomyselný päťstotisíci dlhý nos, ktorý Viktor Orbán ukázal svojim susedom. Týchto 500.000 nových maďarských občanov sú všetko vlastne jeho potenciálni voliči," povedal Danko.

Nerešpektovanie legislatívy susedných krajín zo strany Budapešti podľa neho poškodzuje záujmy týchto krajín a zasahuje tak tiež do fungovania ich systému. "Na území Slovenskej republiky môžu tak žiť stovky osôb, ktoré tým, že prijali maďarského občianstvo, stratili to slovenské, ale stále môžu pôsobiť vo vysokých štátnych funkciách, v orgánoch štátnej správy a samosprávy, v Slovenskej informačnej službe či v polícii," tvrdí predseda SNS.

"Slovenská vláda síce pripravuje novelu zákona o štátnom občianstve, ktorá by umožňovala v istých prípadoch dvojaké štátne občianstvo naviazané na trvalý pobyt, lenže stále platí novelizovaný zákon č. 40/1993 o štátnom občianstve - a ten je dlhodobo porušovaný," uzavrel Danko.

UPOZORNENIE: TASR sa pokúsi získať stanovisko Ministerstva vnútra SR.