Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

SNS: Predaj podielu v SPP českým finančným skupinám prináša riziká

Andrej Danko Foto: TASR/Pavel Neubauer

Následky podobných krokov, ako bol predaj SPP, vidíme v týchto dňoch v Bulharsku, povedal Andrej Danko.

Bratislava 22. februára (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) varuje vládu, že predaj časti Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) českým finančným skupinám by mohol viesť na Slovensku k podobnému scenáru, aký sa teraz odohráva v Bulharsku. Pre TASR to dnes vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.

Dodal, že pred aj po odklepnutí predaja 49-% podielu SPP českému Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH) Slovenská národná strana žiadala spomínaný podiel kúpiť pre slovenských občanov. "Keďže podiel tohto strategického podniku nekúpil štát a navyše ponechal českému holdingu manažérsku kontrolu, dividendy a zisky nezostanú na Slovensku, štát nebude mať plne v rukách cenotvorbu za plyn," upozornil Danko.

"Následky podobných krokov, ako bol predaj SPP, vidíme v týchto dňoch v Bulharsku. Zahraniční vlastníci podnikov distribuujúcich prúd neúmerne zvýšili ceny elektriny. To primälo Bulharov vyjsť do ulíc, tiekla krv, zatýkalo sa," dodal. Nepokoje viedli aj k pádu bulharskej vlády. "SNS pripomína, že dve z troch distribútorských spoločností v Bulharsku sú zo zahraničia, z Českej republiky - podobne ako spoluvlastník SPP," tvrdí Danko.

"Pokiaľ má vláda čas do 31. marca na zhodnotenie, či je výhodné kúpiť matku SPP do vlastníctva štátu, má dosť času, aby situáciu zhodnotila v prospech Slovákov," uzatvoril predseda SNS.