Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SNS: Prihlášky do škôlok a škôl by sa mohli podávať elektronicky

Na archívnej snímke poslanci NR SR v rokovacej sále počas schôdze NR SR. Foto: TASR - Jakub Kotian

Zmena zákona prichádza v súvislosti s elektronizáciou verejnej správy. Parlament by mal o nej rokovať na najbližšej schôdzi, ktorá sa začne 28. novembra.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Prihlášky do materských, základných, špeciálnych aj stredných škôl by žiaci a ich rodičia mohli podávať aj elektronicky. V novele zákona o výchove a vzdelávaní to navrhujú poslanci Národnej rady SR za SNS Eva Smolíková, Andrej Danko, Tibor Bernaťák a Tibor Jančula. Zmena zákona prichádza v súvislosti s elektronizáciou verejnej správy. Parlament by mal o nej rokovať na najbližšej schôdzi, ktorá sa začne 28. novembra.

Elektronicky by sa mohla vydávať aj správa z diagnostického vyšetrenia dieťaťa alebo žiaka a písomné vyjadrenie školského zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. Zmena zákona sa má týkať aj triednej knihy. Tá by sa po novom nemusela na konci školského roka vytlačiť v listinnej podobe. Novela tiež precizuje zoznam osobných údajov, ktoré škola alebo školské zariadenie môžu spracúvať.

SNS navrhuje zmeniť aj zákon o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Poslanci chcú, aby riaditelia niektorých druhov škôl a školských zariadení nerozhodovali v správnom konaní. To by však podľa SNS nemalo brániť rodičom ani žiakom riešiť prípadné porušenie zákona. Napríklad, ak by mali podozrenie z nedodržiavania zásady rovnakého zaobchádzania, môžu sa obrátiť na súd. Zmena zákona podľa SNS nebráni ani "uplatneniu práv prostredníctvom inštitútu sťažnosti alebo petície podanej zriaďovateľovi alebo štátnej školskej inšpekcii".

Zmeny sa majú dotknúť aj experimentálneho overovania. SNS chce, aby ministerstvo školstva mohlo riadiť experimentálne overovania a nie iba rozhodovať. Národniari upravujú aj situáciu, keď novozriadená škola alebo školské zariadenie nemá riaditeľa. Jeho funkciu by mal dočasne vykonávať pedagogický zamestnanec. To má platiť aj po odvolaní riaditeľa školy alebo školského zariadenia.