Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

SNS protestuje proti zámeru kúpiť IT systém na automatické pokuty

Na snímke predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko. Foto: TASR/Branislav Račko

Tender za 140 miliónov eur považuje SNS za záujem lobistických skupín, ktoré si chcú zabezpečiť zárobok na 20 rokov.

Bratislava 30. januára (TASR) - Proti zámeru ministerstva vnútra kúpiť IT systém na tzv. automatické pokuty za prekročenie rýchlosti protestuje mimoparlamentná Slovenská národná strana (SNS). Vypísaný tender za 140 miliónov eur je podľa nich "nehoráznosť".

"Za 140 miliónov eur sa dá vystavať niekoľko kilometrov diaľnic, alebo napríklad prilepšiť pracovníkom vo finančne poddimenzovaných oblastiach – učitelia, zdravotné sestry a ďalší," uviedol predseda SNS Andrej Danko. Podľa jeho slov, oveľa lepším nástrojom na elimináciu nehôd nie sú pokuty, ale prevencia a výchova. "Účelom polície nie je ľudí šikanovať, ale pomáhať a vysvetľovať. Parlament, vláda i polícia by sa mali zamerať viac na preventívne opatrenie a na kvalitu a budovanie nových komunikácií," vysvetlil predseda SNS.

Ako dodal, zvyšovanie pokút za dopravné priestupky dlhodobo neznižujú počet dopravných nehôd. "Inak sa zdá, že inštalácia plánovaného nového IT systému nie je prevenciou, ale len pokus o zvyšovanie príjmov do rozpočtu. V tejto súvislosti SNS upozorňuje, že v podmienkach tendra je lehota na prekladanie ponúk alebo žiadostí o účasť 8. marec 2016, čo je tri dni po parlamentných voľbách," doplnil Danko.

Tender za 140 miliónov eur považuje SNS za záujem lobistických skupín, ktoré si chcú zabezpečiť zárobok na 20 rokov a generujú produkty len preto, aby ich predali štátnej správe. "Pokiaľ SNS dostane dôveru voličov v marcových parlamentných voľbách, bude trvať na tom, aby bol tento tender v celom rozsahu zrušený," uzavrel Danko.