Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

SNS: Referendom chránime hodnoty, ktoré sme si vybojovali v roku 1989

Podpredseda SNS Anton Hrnko Foto: TASR/Branislav Račko

V súvislosti s polemikami okolo referenda o rodine, v ktorom v skutočnosti nejde len o podporu a zachovanie stáročiami overenej formy rodiny ako zväzku muža a ženy vytvorenej na výchovu detí.

Bratislava 27. januára (TASR) - V súvislosti s polemikami okolo referenda o rodine, v ktorom v skutočnosti nejde len o podporu a zachovanie stáročiami overenej formy rodiny ako zväzku muža a ženy vytvorenej na výchovu detí v prirodzenom prostredí, ale aj ochranu kresťanského charakteru paradigmy našej spoločnosti. Slovenská národná strana registruje javy, ktoré sú v príkrom rozpore s odkazom novembrových zmien v našej spoločnosti spred vyše 25 rokov. Pre TASR to vyhlásil podpredseda SNS Anton Hrnko.

"Pripomíname, že občania vtedajšieho Česko-Slovenska vyšli v mrazivých dňoch novembra 1989 do ulíc nielen demonštrovať odpor proti totalitnému režimu pod vedením komunistickej strany, ale aj – špeciálne na Slovensku – za obnovu kresťanských hodnôt, z ktorých náš národ čerpal silu na prežitie v nepriaznivých podmienkach neexistencie vlastného štátu viac ako 1000 rokov," konštatoval Hrnko.

"Nebolo náhodou, že zakladatelia súčasnej Slovenskej republiky včlenili do preambuly Ústavy SR odkaz na toto kresťanské dedičstvo. Vyšli tým v ústrety volaniu prevažnej väčšiny slovenskej spoločnosti, ktorá sa vnútorne ani po 40 rokoch totalitnej manipulácie nestotožnila so sociálnym inžinierstvom komunistov snažiacich sa prebudovať našu spoločnosť na obraz svojej ideológie," dodal. "Žiaľ, po štvrťstoročí od novembra 1989 sme opäť svedkami pokusov o rozbitie tradičných hodnôt našej spoločnosti a o nové sociálne inžinierstvo, tentoraz z ultraliberálnych pozícií. Týmto pokusom bude SNS rozhodne oponovať a nemieni im v žiadnom prípade ustupovať," zdôraznil podpredseda SNS.

Slovenská národná strana podľa neho s počudovaním a pohoršením vzala na vedomie rozhodnutia vedení súkromných televízií, ale najmä vedenia verejnoprávnej televízie o tom, že nepripustia na svoje obrazovky kampaň organizátorov referenda o rodine. "Výdobytkom novembra 1989 bolo predsa aj získanie práva na slobodné šírenie informácií a názorov. Masovokomunikačné prostriedky sú povinné tieto názory vyvážene šíriť a nezamlčiavať ich pred spoločnosťou, najmä, keď je to v jej záujme," tvrdí Hrnko. "A už úplne neprípustné je cenzurovanie vyjadrení kňazov recipovaných cirkví počas bohoslužieb, ak to, čo šíria, je v súlade s ich vieroukou. Neodvysielanie gréckokatolíckej omše podľa harmonogramu v Slovenskej televízii bolo z tohto pohľadu hrubým cenzúrnym zásahom vracajúci nás hlboko pred rok 1989," dodáva. SNS podľa neho proti takémuto postupu vedenia RTVS protestuje a vyzýva Radu RTVS, aby "prijala zodpovedajúce opatrenia".

"V rozpore s ideálmi novembra 1989 je aj odhováranie slovenských občanov od účasti na referende zo strany etablovaných politikov a predstaviteľov orgánov štátu. Je smutné, keď politici natoľko pohŕdajú občanom, že si neželajú vyjadrenie jeho vôle," uviedol podpredseda SNS s tým, že považuje za neprípustné, ak sa takto rozhodne ombudsmanka. "Ombudsmanka Jana Dubovcová svojou výzvou na neúčasť v referende len potvrdila skutočnosť, že nie je schopná odpútať sa od svojho „modrého“ videnia sveta, nie je schopná posudzovať udalosti nezávisle a nestranne," tvrdí Hrnko.

Dodáva, že Slovenská národná strana vyzýva slovenských občanov, aby sa zúčastnili referenda 7. februára 2015 a "svojou účasťou jasne vyjadrili svoj vzťah k dedičstvu otcov a odpovedali tým, ktorí si ich nevážia ani toľko, aby si vypočuli ich mienku".