Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Podľa SNS mala RTVS odvysielať prezidentov prejav z parlamentu

Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko Foto: FOTO TASR/Branislav Račko

Slovenská národná strana podľa predsedu Andreja Danka už predtým vyjadrila kritiku, že RTVS si neplní úlohu národnej kultúrnej inštitúcie ani povinnosť verejnoprávnosti.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Povinnosťou verejnoprávnej RTVS malo byť odvysielanie prejavu prezidenta Andreja Kisku z Národnej rady, aj keby to znamenalo, že to budú zariaďovať na poslednú chvíľu. Pre TASR to vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.

"RTVS si stále neplní svoje povinnosti, ktoré jej vyplývajú zo štatútu verejnoprávnej inštitúcie. Posledným prípadom bolo nevysielanie mimoriadneho prejavu prezidenta SR Andreja Kisku v parlamente," uviedol predseda SNS.

"Prezident netradične oznámil, že v parlamente vystúpi nie kvôli správe o stave republiky, ale s postojom k dianiu v Národnej rade a nespokojnosti občanov so stavom vecí v parlamente a v republike. Povinnosťou RTVS by malo byť aj na poslednú chvíľu zariadiť odvysielanie vystúpenia hlavy štátu v zákonodarnom zbore," vyhlásil Danko.

Slovenská národná strana podľa neho už predtým vyjadrila kritiku, že RTVS si neplní úlohu národnej kultúrnej inštitúcie ani povinnosť verejnoprávnosti. "Zdá sa, že v istých prípadoch je 'verejnoprávnejšia' súkromná televízia. To sa ukázalo aj v prípade volieb: Či už májových volieb do Európskeho parlamentu, kde RTVS priniesla chabú diskusiu s lídrami kandidujúcich strán v čase, v ktorom je drvivá väčšina obyvateľov v práci alebo v škole," tvrdí Danko. "Ukázalo sa to aj v nedávnych komunálnych voľbách, v súvislosti s ktorými SNS upozornila aj na fakt, že RTVS po prvý raz nepriniesla hneď deň po hlasovaní diskusiu s lídrami najúspešnejších politických strán, medzi ktoré Slovenská národná strana rozhodne patrila," povedal predseda SNS. "Pripomeniem aj povolebné slová podpredsedu SNS Antona Hrnka, ktorý takéto zachovanie RTVS označil za zaváňajúce cenzúrou," dodal Andrej Danko.

Politické nominácie sú podstatnou príčinou zla v zdravotníctve. Vo svojom prvom vystúpení na pôde Národnej rady SR od zvolenia do funkcie to dnes vyhlásil prezident SR Andrej Kiska s tým, že ľudia citlivo reagujú na obohacovanie sa na chorobe a na ľudskom nešťastí. Práve po kauze v zdravotníckej sfére, ktorá súvisela s nákupom CT piešťanskou nemocnicou, prišla o funkciu ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, aj predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD).

"Myslím, že je málo ľudí, ktorí by v takom prípade zostali ľahostajní a ktorí by neboli rozčarovaní a nahnevaní. Takto rozumiem aj verejným protestom a demonštráciám v týchto dňoch. Sú pochopiteľné, sú legitímne, dôvodom rozumiem a sú právom ľudí, ktoré treba chrániť, nie znevažovať a treba takto prejavenú nespokojnosť počúvať," odporučila hlava štátu. Podľa jeho slov je ale dôležité, aby protesty boli pokojné, nastavovali zrkadlo politike svojou principiálnosťou a slušnosťou a neatakovali súkromné životy detí alebo rodín.