Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

SNS: Silný štát a hrdý občan tvoria úspešné Slovensko

Andrej Danko, archívne foto. Foto: FB

Strana na dnešnej konferencii v Košiciach schválila 24 programových téz a jednotlivé vlastnosti silného štátu definovala v 11 kapitolách.

Košice 6. júna (TASR) - Košické programové tézy pre Slovensko schválilo dnes v metropole východu rozšírené Predsedníctvo Slovenskej národnej strany (SNS). Poslúžia ako základ pri tvorbe volebného programu strany pre budúcoročné parlamentné voľby. Jeho nosnou myšlienkou bude: Silný štát a hrdý občan tvoria úspešné Slovensko.

SNS vidí potrebu obnoviť Slovensko ako silný štát, preto v tézach po svojej reforme apeluje na návrat k zjednoteniu národa, za spoločný cieľ - obnovenie hospodárstva Slovenska a jeho zachovanie pre budúce generácie. Strana na dnešnej konferencii v Košiciach schválila 24 programových téz a jednotlivé vlastnosti silného štátu definovala v 11 kapitolách.

Košice si národniari nezvolili náhodou. Považujú ich za mesto, ktoré bolo v minulosti symbolom priemyselného a úspešného Slovenska. Jeho obyvatelia sa po druhej svetovej vojne spojili za dosiahnutie spoločných strategických cieľov. "V Košiciach odštartoval program obnovy elektrární, hút, ciest i železníc. Dnes je opäť doba, kedy naše Slovensko potrebuje znovu pomôcť. Aj Košice si zaslúžia viac. V minulosti boli v oveľa lepšom ekonomickom stave," uviedol líder SNS Andrej Danko.



SNS sa rozhodla prijať nové tézy presne v deň 144. výročia vzniku Slovenskej národnej strany a zároveň v roku 70. výročia víťazstva nad fašizmom. "Slovensko je 22 rokov po svojom vzniku rozbité a slabé, podobne ako pred 70 rokmi po druhej svetovej vojne. Sme presvedčení, že vlastenectvo a spoločné strategické ciele nám umožnia budovať silný štát a odovzdať ho budúcim generáciám," poznamenal Danko.

Šiesty jún 2015 je zároveň ďalším medzníkom pre Slovenskú národnú stranu. Jej základňa sa dnes rozšírila o 507 nových členov, celkovo ich je už viac ako 5000.

SNS zatiaľ nechce špekulovať o politickej strane, s ktorou by v prípade volebného úspechu išla do spolupráce. "V prvom rade je pre mňa dôležité, či sa SNS dostane do parlamentu. Dovoľte mi teda toto rozhodnutie deň po voľbách," povedal dnes Danko médiám. Národniari budú podľa jeho slov hľadať partnera na základe prieniku hodnotových téz.

"Pre mňa bude splnením sna dostať SNS z toho blata, z toho pošpinenia opäť do Národnej rady. Ukázať ľuďom, že sa strana môže zmeniť vnútorným procesom, že môže mať viacej ako štyroch ľudí, že môže opäť hájiť myšlienky, na ktorých stála a že môže byť nádejou aj pre ľudí, ktorí dnes buď nejdú voliť, alebo odídu z toho štátu do zahraničia," uzavrel Danko.

SNS chce osobitnú daň pre banky i monopoly a ochranu strategických podnikov

Zníženie DPH na 10 %, a to pre zariadenia cestovného ruchu, či prijatie zákona o zdanení monopolov a bánk. To sú niektoré z programových téz, ktoré dnes v Košiciach schválilo rozšírené Predsedníctvo Slovenskej národnej strany (SNS). Národniari ich chcú zakotviť do svojho volebného programu pre budúcoročné parlamentné voľby.

Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko počas tlačovej konferencie po 19. mimoriadnom sneme SNS 6. septembra 2014.
Foto: TASR/Branislav Račko
K prioritám strany v ekonomickej oblasti patrí aj zníženie dane z príjmov na úroveň 19 % a zavedenie osobitnej dane z obratu pre obchodné reťazce. Podľa národniarov je ďalej potrebné prijať zákon o osobitnom režime schránkových spoločností z takzvaných daňových rajov. Takýmto subjektom a firmám s nejasnou vlastníckou štruktúrou je podľa SNS potrebné znemožniť čerpanie verejných zdrojov.

Strana má výhrady voči niektorým zahraničným investorom. "Veľmi otvorene a veľmi nečitateľne poskytujeme daňové úľavy, poskytujeme im rôzne zľavy, čo napríklad nerobíme vo vzťahu k našim domácim investorom," podotkol dnes v Košiciach líder SNS Andrej Danko. Uvítal by väčšiu podporu od zahraničných zamestnávateľov, napríklad v oblasti športu. "Veľké značky by mali mať samy záujem, aby na dresoch našich športovcov boli ich logá," poznamenal.

Členovia SNS sa zhodujú na paušálnej dani pre živnostníkov a znížení ich administratívnej záťaže či nákladov, a to aj pre samostatne zárobkovo činné osoby. Ďalšími prioritami sú zrušenie licencií pre právnické a fyzické osoby, zrušenie odvodovej povinnosti pri brigádnických činnostiach či dohodách o vykonaní práce, ale aj prijatie ústavného zákona o ochrane strategických spoločností.

"Osobitne sa chcem zaoberať vecou ústavného zákona o ochrane strategických spoločností. Predsa nie je možné, aby sme donekonečna rozpredávali naše podniky. Teraz hrozí znova, že aj v Slovenských elektrárňach, kde môžeme nadobudnúť podiel 66 %, získame len 17," uviedol Danko. Štátne podniky musia byť podľa neho chránené silným ústavným zákonom. "Spoločnosti musia byť naše bez ohľadu na to, kto bude premiér."

SNS chce bojovať proti korupcii zákonom o majetkových priznaniach. "Nie aby bežní ľudia, s hypotékami a splátkami, museli dokladovať príjem, ale tí, ktorí v živote nikde inde nepracovali len v štátnej správe, alebo podnikali na hrane zákona, a dnes oni, alebo ich blízki, sa prevážajú v luxusných veciach a nedokážu zdeklarovať nič. Takých je mnoho aj v politike," povedal predseda SNS.

Medzi 24 programových priorít strany patrí zároveň prijatie zákona o potravinovej sebestačnosti, ako nástroja pre dominantné postavenie domácich producentov na slovenskom trhu. V tejto súvislosti sa podľa národniarov žiada aj zavedenie definície takzvanej domácej potraviny. V oblasti turizmu je pre SNS prioritná podpora kúpeľníctva. "Nikdy nebudeme mať zjazdovky, aké majú Rakúšania, ale môžeme mať termálne kúpaliská, liečebné kúpele, do ktorých títo Rakúšania budú radi chodiť," zhodnotil Danko.

V prípade prijatia zákona o zdanení monopolov a bánk chce SNS presadiť osobitné zdanenie do výšky 6 %. "Predovšetkým banky a telekomunikačné spoločnosti dlhodobo zneužívajú svoje dominantné postavenie na trhu v neprospech svojich klientov, čiže občanov, malých i stredných podnikateľov a živnostníkov," uvádza sa v dnes prijatých programových tézach strany.