Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Najstaršia politická strana na Slovensku oslavuje 142 rokov

Logo SNS Foto: SNS

SNS bola až do roku 1918 jedinou slovenskou politickou stranou v Rakúsko-Uhorsku.

Bratislava 6. júna (TERAZ.sk) - Najstaršia politická strana na Slovensku dnes oslavuje svoje 142. narodeniny.

Slovenská národná strana vznikla 6. júna 1871 ako národné obrodenie Slovákov vo vtedajšom Rakúsko - Uhorsku. Jej prvý predsedom sa stal Viliam Paulíny - Tóth. V 70. rokoch 19. storočia bol významnou a vedúcou politickou osobnosťou slovenského národného života. Bol podpredsedom Matice slovenskej a ako predseda SNS zotrval na svojom poste do roku 1875.

Viliam Pauliny-Tóth
Foto: TASR/Wikipédia
SNS bola až do roku 1918 jedinou slovenskou politickou stranou v Rakúsko-Uhorsku. 30. októbra 1918 - SNS zvolala do Turčianskeho Sv. Martina zhromaždenie zástupcov všetkých slovenských politických smerov, na ktorom bola prijatá Deklarácia slovenského národa. Až do roku 1938, keď bola prinútená vstúpiť do HSĽS, sa SNS snažila o administratívnu a kultúrnu autonómiu pre Slovensko. Po vojne komunistický totalitný režim zakázal obnoviť činnosť SNS.

Strana prichádza a obnovuje svoju politickú činnosť až po páde totalitného systému v roku 1989. V decembri toho istého roku sa konalo zasadnutie, na ktorom sa jej účastníci rozhodli pokračovať v tradícii historickej SNS.

Ustanovujúci snem strany SNS sa konal 19. mája 1990 v Žiline. Prvým predsedom strany sa stal Viťazoslav Móric. Ten bol predsedom do septembra 1990, kedy sa svojej funkcie vzdal a 23. marca 1991 bol spolu so zmenou stanov strany za predsedu zvolený Jozef Prokeš. Na IV. sneme SNS sa predsedom stal vtedajší minister hospodárstva Ľudovít Černák, ktorý zaviazal ministrov, vedenie a poslanecký klub zastaviť prenikanie maďarskej iredenty a násilné maďarizáciu Slovákov a názvov na juhu Slovenska.

Momentálne je SNS mimoparlamentnou stranou, keď neuspela v parlamentných voľbách v roku 2012 a so 4, 55% ostala tesne pred bránami NR SR.

Predsedníctvo SNS

Predseda SNS Andrej DankoAndrej Danko - predseda

Rafael Rafaj - 1. podpredseda

Milan Frič - podpredseda

Roman Stopka - podpredseda