Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SNS: Dokument SMK o autonómii je neprijateľný a navyše len v maďarčine

Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko počas tlačovej konferencie po 19. mimoriadnom sneme SNS 6. septembra 2014. Foto: FOTO TASR/Branislav Račko

Pokiaľ SMK trápi fakt, že údajne osôb maďarskej národnosti na Slovensku ubúda, tak SNS pripomína, že oveľa rýchlejšie ubúda osôb slovenskej národnosti v Maďarsku, vyhlásil predseda SNS Danko.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) protestuje proti plánom Strany maďarskej komunity (SMK) na "istú" formu autonómie v regiónoch južného Slovenska. "Zároveň považuje za hrubú neúctu fakt, že materiál, ktorý k tejto téme vypracovala SMK existuje len v maďarčine, a nie v slovenčine," vyhlásil pre TASR predseda SNS Andrej Danko.

SNS podľa Danka chce s SMK diskutovať, ale protestuje proti otváraniu témy autonómie. "Pripomíname, že SMK dokonca ešte pred niekoľkými mesiacmi predstavila svoj plán autonómie maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, čo potvrdil aj člen predsedníctva SMK, kým slovenskej verejnosti ju chce predstaviť až teraz, pričom slovenská verzia neexistuje," povedal. "To považujeme za absolútnu neúctu k štátu, v ktorom SMK pôsobí a dostáva príspevok na činnosť. Všetky tieto skutočnosti sú podľa nás ukážkou politiky nadradenosti na čisto etnickom princípe," dodal Danko.

SNS sa obáva aj predaja časti elektrární

SNS podľa neho znovu upozorňuje, že "snaha maďarského premiéra, presnejšie maďarskej štátnej spoločnosti MVM spolu s MOL-om o kúpu 66 percent akcií Slovenských elektrární predstavuje pre Slovensko riziko v oblasti energetickej bezpečnosti".

"Maďarská menšina na Slovensku má nadštandardné práva. Politici maďarskej národnosti na Slovensku pritom zabúdajú na to, že Slováci v Maďarsku takéto práva nemajú. A pokiaľ ich trápi fakt, že údajne osôb maďarskej národnosti na Slovensku ubúda, tak SNS pripomína, že oveľa rýchlejšie ubúda osôb slovenskej národnosti v Maďarsku," vyhlásil predseda SNS.

Nezáleží na tom, ako sa autonómia nazýva

Aj keď podľa najnovších medializovaných informácií k tejto téme SMK svoj návrh územnou autonómiou nenazýva, fakticky o ňu podľa Danka ide. "Či už sa to nazve tak alebo onak, je dôležitá podstata požiadaviek SMK a tie sú pre Slovensko neprijateľné," uviedol.

Niektorí politici maďarskej národnosti sa podľa Danka správajú tak, akoby pôsobili na maďarskej, a nie na slovenskej politickej scéne.

Líder SMK sa vyslovil, že ponúka materiál na verejnú diskusiu. "V tejto súvislosti by som ako predseda SNS chcel v prvom rade upozorniť na to, že do verejnej diskusie by sa radi zapojili určite aj Slováci a preto treba verejnosti ponúknuť materiál v slovenskom jazyku. Zároveň v rámci tejto diskusie vyzývam predsedu SMK na osobné stretnutie a dialóg zoči-voči," uzavrel Danko.

SMK to vidí inak

Strana maďarskej komunity (SMK) chce pre regióny s maďarským obyvateľstvom istú formu autonómie. Vyplýva to z jej stanoviska, v ktorom strana odporúča prijať zákon na založenie personálnej menšinovej samosprávy v regiónoch, kde sú obce s maďarským obyvateľstvom v pomere do 50 percent.

"Táto samospráva by vykonávala právo v oblasti menšinového školstva, kultúry a používania jazyka. Okrem toho, takisto v zmysle zákona slovenského parlamentu, by vznikol región so špeciálnym statusom, ktorý by mal kompetencie okrem oblasti menšinového školstva, kultúry a používania jazyka aj v oblasti rozvoja regiónu," vysvetlili 2. decembra šéf SMK József Berényi a podpredseda SMK pre samosprávy Péter Őry. Strana navrhuje, aby pripájanie sa bolo dobrovoľné.

Na snímke vpravo prezidentský kandidát Gyula Bárdos, ktorého kandidatúru odobrila na sobotňajšom zasadnutí Republiková rada SMK. Uprostred predseda SMK Jószef Berényi, vľavo podpredseda SMK Iván Farkas.
Foto: TASR/Michal Svítok


Berényi zdôraznil, že SMK plne rešpektuje územnú celistvosť Slovenska, nechce preto, aby sa na koncepciu strany zosypali demagogické a populistické obvinenia. Koncepciu o inštitucionálnych podmienkach zachovania a rozmachu maďarskej komunity na Slovensku, ako aj o hospodárskom rozvoji južného Slovenska dala SMK na verejnú diskusiu. Rozhodla sa pre ňu na základe údajov sčítania ľudu a ekonomických ukazovateľov.

Šéf SMK upozornil, že podľa údajov sčítania ľudu v roku 2011 došlo k zníženiu počtu Maďarov žijúcich na Slovensku. "V priebehu 20 rokov je nás o 110.000 menej," vyhlásil. Poukázal aj na "značné hospodárske zaostávanie južných regiónov, ktoré obýva zväčša obyvateľstvo maďarskej národnosti". Štátna dotačná politika, počet zahraničných investorov aj stav infraštruktúry zaostávajú podľa Berényiho za celoslovenským priemerom.

"Vychádzajúc z týchto skutočností je podľa nášho názoru potrebná taká rozpočtová a inštitucionálna reforma v oblasti menšinovej politiky a v oblasti štátnej verejnej správy, ktorá by umožnila zachovanie maďarskej komunity na Slovensku, ako aj hospodársky rozvoj južného Slovenska," odôvodnil návrhy SMK Berényi.