Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

SNS: V prípade SPP urobil Fico to, čo predtým vyčítal Dzurindovi

Andrej Danko Foto: TASR/Pavel Neubauer

SNS vníma reprivatizáciu SPP ako dokonanie skazy na občanoch Slovenskej republiky, povedal Danko.

Bratislava 23. januára (TASR) - Takmer polovičný podiel v Slovenskom plynárenskom priemysel (SPP) ovládne Energetický a průmyslový holding (EPH) vo vlastníctve Petra Kellnera, J&T a Daniela Křetínského, čím štát stráca historickú šancu kúpiť akcie SPP naspäť pre slovenských občanov. TASR na to dnes upozornil predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko.

"Treba pripomenúť, že prvá vláda Róberta Fica v roku 2008 predložila do parlamentu správu o procese privatizácie SPP so závermi, že privatizácia bola netransparentná, bez verejnej súťaže, bez znaleckých posudkov a so stratou. Všetci si pamätáme tlačové besedy premiéra pred bránami SPP," zdôraznil Danko.

Dodal, že správu v roku 2008 prerokovala Národná rada SR na základe svojho uznesenia z roku 2007. Danko zdôraznil, že premiér Robert Fico v minulosti označoval predaj 49-precentného podielu SPP francúzskym a nemeckým vlastníkom za nevýhodný a netransparentný. "To, čo vyčítal Dzurindovi, urobil sám a ešte v horšom vydaní. Verejnosti nie je známe, že by štát trval na verejnej súťaži pri výbere nového investora do SPP. Taktiež nie je známe oceňovanie akcií SPP a tiež je pochybnosť, či zo strany kompetentných osôb boli vykonané náležité opatrenia v záujme hospodárneho nakladania s majetkom štátu," vyhlásil Danko.

"Paradoxne pri predaji časti SPP člen privatizačnej komisie Róbert Fico dňa 21. februára 2002 žiadal do zápisu jednoznačne uviesť, že je proti privatizácii plynární," upozornil s tým, že tentoraz podobná komisia ani nebola zriadená.

"SNS vníma reprivatizáciu SPP ako dokonanie skazy na občanoch Slovenskej republiky a žiada orgány prokuratúry o dôsledné prešetrenie svojho podnetu vo veci zákonnosti celého procesu," uzavrel predseda SNS. Podnet na prešetrenie celej transakcie podala strana na Generálnu prokuratúru (GP) ešte vlani koncom novembra.

Energetický a průmyslový holding (EPH) zaplatí za 49-percentný podiel v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP) od nemeckého koncernu E.ON a francúzskeho GDF Suez 2,6 miliardy eur, uviedla 15. januára agentúra Reuters. O transakcii ten istý deň informovali aj E.ON a GDF Suez.

Slovenská vláda vyjadrila súhlas s predajom podielu v SPP už v decembri 2012.

EPH v súčasnosti predstavuje viac než 30 podnikov pôsobiacich v oblasti ťažby hnedého a čierneho uhlia, výroby elektriny a tepla, distribúcie a dodávky tepla, obchodu s elektrinou a plynom. EPH je najväčší dodávateľ tepelnej energie v ČR a súčasne druhý najväčší domáci výrobca elektriny. Podniky skupiny EPH zamestnávajú asi 6000 pracovníkov. Akcionárom EPH je skupina PPF so 44,44 percenta, J&T s 37,04-percentným podielom a Daniel Křetínský s 18,52-percentným podielom.