Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

SNS: Ústavné právo na zbraň umožní čeliť bezpečnostným výzvam

Foto: Ilustračné foto: TASR/Polícia

Európska legislatíva podľa koaličnej SNS vo veľkej miere obmedzuje aj poľovníkov a športových strelcov.

Bratislava 3. septembra (TASR) – Slovenská národná strana (SNS) začala uvažovať o zavedení ústavného práva na držbu zbraní z dôvodu prílišnej regulácie Európskej únie v odvetví zbraní a streliva. Národniari to dnes uviedli v tlačovej správe, ktorá reaguje na výroky ich predsedu Andreja Danka v relácii RTVS O 5 minút 12.

Danko v diskusnej relácii pri príležitosti výročia prijatia Ústavy SR uviedol, že jednou z možných zmien tohto dokumentu, na ktoré vidí priestor, by mohlo byť aj zakotvenie práva na nosenie zbraní. Zohľadňuje to podľa neho záujmy poľovníkov. Práve toto je podľa šéfa národniarov jedno z práv, kde sa cítime slabo a nekomfortne vo vzťahu k EÚ.

Čítajte aj A. Danko chce ústavou chrániť právo na nosenie zbraní

„SNS o zmene začala uvažovať z dôvodu prílišnej regulácie Európskej únie v odvetví zbraní a streliva,“ vysvetlila riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová. Európske predpisy v tejto oblasti slúžia podľa nej na odzbrojovanie obyvateľstva, čím sa znižuje národná bezpečnosť jednotlivých štátov.

Európska legislatíva zároveň podľa SNS vo veľkej miere obmedzuje aj poľovníkov a športových strelcov. Strana preto považuje za svoju povinnosť vytvoriť priestor, v ktorom dá možnosť občanom Slovenskej republiky sa brániť pred bezpečnostnými výzvami, ktoré prináša 21. storočie.

Slovenská národná strana má záujem vytvárať bezpečné prostredie. Musíme dať možnosť ľuďom právo podieľať sa na zaisťovaní národnej bezpečnosti Slovenskej republiky, a to i vlastnou legálne držanou zbraňou. Zároveň však nesmieme obmedzovať ani našich poľovníkov či športových strelcov,“ cituje strana svojho predsedu Andreja Danka, ktorý dodal, že SNS nedovolí odzbrojiť národ v časoch bezpečnostného rizika.

V RTVS dnes diskutoval aj Robert Fico (Smer-SD), ktorý priamo nechcel komentovať myšlienku Danka s tým, že o nej počuje prvý raz. „Ak ja teraz otváram otázku zakotvenia silnejších sociálnych práv v ústave, musím očakávať aj to, že opozícia a ďalší partneri, ktorých hlasy potrebujem, lebo bez nich to neviem urobiť, príde s nejakými nápadmi a budú tiež sa chcieť niekde vidieť. Je to legitímne,“ nevylúčil Fico, že Smer-SD by takúto zmenu ústavy mohol podporiť.