Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SNS už má novelu zákona o politických stranách

Andrej Danko Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Prísnejšie podmienky pre politické strany avizoval Danko pred pár mesiacmi. Spomínal návrh, že by strany kandidujúce v parlamentných voľbách mali mať minimálne 500 členov.

Bratislava 15. októbra (TASR) – Novelu zákona o politických stranách, ktorá má upraviť fungovanie štruktúr aj zaviesť limit na počet členov, už má SNS pripravenú. Skôr, ako ju predloží, má sa na ňu ešte pozrieť aj Transparency International Slovensko. TASR to potvrdil predseda SNS a Národnej rady SR Andrej Danko.

"Zákon o politických stranách má už svoje paragrafové znenie. Chceme však, aby naozaj spĺňal všetky kritéria a aby bol aj prijatý širokou verejnosťou. Preto ešte predtým, ako pôjde zákon na pripomienkovanie, chcem vedieť aj názor TIS," uviedol.

Novelu chcela SNS predstaviť na jeseň. Zákon by mal riešiť nielen stranícke štruktúry a limit na počet členov, ale aj to, aby predstavitelia strany, ktorá bola raz zrušená, nemohli pod inou značkou kandidovať opäť.

Záložný plán pre prípad zrušenia strany si pripravili predstavitelia ĽSNS. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár navrhol zrušiť kotlebovcov. Ak by k tomu došlo, mohli by sa presunúť do inej strany, v ktorej už niektorí figurujú.

Prísnejšie podmienky pre politické strany avizoval Danko pred pár mesiacmi. Spomínal návrh, že by strany kandidujúce v parlamentných voľbách mali mať minimálne 500 členov. Politická strana podľa neho nemôže byť "eseročka" jedného človeka, ktorý si v nej môže robiť, čo chce.

Danko je presvedčený, že nesystémové strany nevedia riadiť štát. Pravidelne pripomína, že OĽaNO má štyroch členov, z toho dvaja sú rodinní príslušníci. Neraz zdôraznil, že pojmy ako stranícka disciplína nie sú žarty.

Opozícia zmenu zákona, najmä zámer zaviesť limity na počet členov strany, od začiatku kritizuje. Hovorila aj o možnosti napadnúť takýto zákon, ak prejde, na ústavnom súde.