Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

SNS: Verejnosť musí byť o prípadnom umiestnení migrantov informovaná

Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko Foto: TASR/Branislav Račko

Strana opäť zdôrazňuje, že vláda by mala vyvinúť úsilie v štruktúrach EÚ na spoločný postup riešenia tohto migrantského exodu.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) zdôrazňuje, že o akýchkoľvek aktivitách, ktoré by sa aj nazývali cvičením pre prípad kritickej situácie, musí vláda a kompetentné orgány informovať občanov. Podľa šéfa strany Andreja Danka ide o prípad stavania stanov v Malackách, ktorý vyvolal špekulácie a znepokojenie u občanov mesta a v okolí.

"SNS sa rozhodne stavia proti tomu, aby akékoľvek aktivity, ktoré môžu vyvolať znepokojenie a napätie u našich obyvateľov, boli ukrývané a neboli transparentne zverejnené. Problematika imigrantov je veľmi citlivá pre našich občanov," tvrdí v stanovisku Danko.

Podľa jeho slov vláda a všetky kompetentné orgány majú povinnosť informovať verejnosť, kam budú prípadní migranti umiestňovaní. "Musia tiež informovať o tom, aké sú v týchto prípadných lokalitách podmienky, vybavenie, ako je zabezpečená bezpečnosť proti prípadným problémom či incidentom. Občania Slovenska, ktorí sú už aj tak dosť znepokojení informačnými špekuláciami o povinných kvótach prerozdeľovania, o nedostatočnom vybavení dočasného tábora pre migrantov v Gabčíkove, si jednoducho zaslúžia, aby ich kompetentné orgány informovali a aby s nimi komunikovali," myslí si Danko.

SNS navyše opäť zdôrazňuje, že vláda by mala vyvinúť úsilie v štruktúrach EÚ na spoločný postup riešenia tohto migrantského exodu. "EÚ je dosť silný medzinárodný hráč na to, aby mala právo vymáhať riešenia konfliktov mierovou cestou, a to v spolupráci s inými svetovými veľmocami. Členské štáty únie a Brusel musia spojiť sily proti organizovaným skupinám, ktoré si urobili výhodný biznis z pašovania ľudí do Európy. Tí najchudobnejší totiž nemajú na to, aby pašerákom zaplatili cestu do tzv. vysnívanej Európy a ostáva im len trpieť vo vojnou zmietanej krajine," dodal Danko.

Primátor Malaciek Juraj Říha zdôraznil, že informácie o údajnej prítomnosti utečencov na území mesta nie sú pravdivé a žiadny utečenec sa tam nenachádza. Primátor tiež vyzval obyvateľov, aby zachovali pokoj.

Obavy Malačanov vzbudili štvrtkové (3.9.) informácie, ktoré upozorňovali na zvýšený pohyb v areáli Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru na Továrenskej ulici v Malackách a dohady, že môže ísť o aktivity v súvislosti s prítomnosťou utečencov v meste.

Ako však už vo štvrtok Říhovi oznámilo ministerstvo vnútra (MV), skutočným dôvodom je preventívna príprava štátnych zložiek pre prípad vzniku kritickej situácie, ktorá by mohla nastať v prípade nekontrolovaného pohybu osôb v pohraničnom území, v ktorom Malacky ležia. "Záchranná brigáda v Malackách je zariadenie, ktoré ako iné podobné zariadenia MV SR v rámci republiky poskytuje zázemie v prípade humanitárnych a prírodných katastrof, povodní a podobne. Ak by takáto situácia nastala, bude toto zariadenie použité, preto sa trénuje pripravenosť jednotlivých zložiek," bližšie vysvetlil tlačový odbor MV SR.