Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

SNS obviňuje verejnú ochrankyňu práv zo zneužitia právomocí

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyovú má v okne svojho úradu dúhovú zástavu.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) vyzýva verejnú ochrankyňu práv Máriu Patakyovú, aby z okna svojho úradu zvesila dúhovú zástavu LGBTI komunity. Zároveň ju v liste národniari žiadajú, aby "neopakovala chyby svojej predchodkyne".

SNS v liste, ktorý ombudsmanke odoslali z kancelárie predsedu SNS Andreja Danka, označuje Patakyovej krok ako zneužívanie právomoci. Národniari žiadajú, aby prestala polarizovať spoločnosť a uskutočnila okamžitú nápravu. "Ihneď zveste tú zástavu z úradu. Je Vaša vec, či idete na pochod, ale úrad ombudsmanky nepatrí komunite LGBTI. Jediná zástava, ktorá môže viať na úrade, je štátna zástava a zástava Európskej únie," uvádza v liste SNS.

"Na politické predstavy o tom, ako má vyzerať práca nezávislého ústavného orgánu, nebude pani ombudsmanka reagovať," povedal Ján Glovičko z Kancelárie verejného ochrancu práv s tým, že sa od nej vyžaduje nezávislosť a jej hlavnou úlohou je ochrana základných práv a slobôd. Patakyová podľa neho vykonáva svoju prácu slobodne, a nie politicky či ideologicky.

Ombudsmanka pôjde sobotňajší (19.8.) Dúhový Pride v Bratislave podporiť aj osobne, vystúpi tam s príhovorom. Potvrdením svojej účasti na tomto podujatí vyvolala veľkú nevôľu SNS. Prvého podpredsedu Jaroslava Pašku to rozčúlilo, má to byť podľa neho v rozpore s dohodami v koalícii, ktoré hovoria o neotváraní kontroverzných tém.

Reakcia SNS na vyvesenie vlajky súvisí i so žiadosťou, ktorú predseda strany Andrej Danko vyslovil počas skladania sľubu Patakyovej ako nového verejného ochrancu práv. "Dovolím si na vás apelovať, aby počas vašej funkcie na úrade ombudsmana visela len jedna vlajka, vlajka SR," povedal v príhovore počas ceremoniálu.

Do funkcie nominoval Patakyovú Most-Híd. Strana ju obhajuje a tvrdí, že nie každý zrejme pochopil základné poslanie verejného ochrancu práv. Smer-SD sa k SNS, Dúhovému Pridu a verejnej ochrankyni práv nechcel vyjadriť.