Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

SNS víta rozhodnutie ÚS, podčiarkla význam paragrafu 363

Na snímke vľavo predseda strany SNS Andrej Danko. Foto: TASR Pavel Neubauer

Podčiarkla význam paragrafu ako posledného nástroja na zachovanie kontroly pri porušovaní procesných pravidiel v trestnom poriadku.

Bratislava 21. júna (TASR) - Mimoparlamentná SNS víta rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o paragrafe 363 Trestného poriadku. Podčiarkla význam paragrafu ako posledného nástroja na zachovanie kontroly pri porušovaní procesných pravidiel v trestnom poriadku.

"Paragraf 363 je posledným nástrojom na zachovanie kontroly pri porušovaní procesných pravidiel v Trestnom poriadku. Je nevyhnutným paragrafom preto, aby prokurátor ako monokratický orgán strážil zákonnosť v trestných procesoch," uviedla SNS.

Podľa strany sa pri rozhodnutí ÚS ukázala dvojtvárnosť ľudí okolo prezidentky Zuzany Čaputovej. "Na jednej strane, keď v minulosti paragraf 363 potrebovali, tak ho podporovali, a keď ho začal používať generálny prokurátor Maroš Žilinka, tak ho začali kritizovať," dodala SNS.

Ústavný súd SR v stredu rozhodol, že paragraf 363 Trestného poriadku nie je v rozpore s Ústavou SR, keď nevyhovel návrhu skupiny poslancov a prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorí paragraf na súde napadli.