Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Podľa SNS vláda nemá odvahu zdaniť veľké firmy

Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko počas tlačovej konferencie po 19. mimoriadnom sneme SNS 6. septembra 2014. Foto: TASR/Branislav Račko

Vláda SR podľa SNS pripravila pre podnikateľské prostredie zásahy, ktoré mu nijako nepomáhajú.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Vláda SR podľa SNS pripravila pre podnikateľské prostredie zásahy, ktoré mu nijako nepomáhajú. "Zmena odpisovania znamená významný negatívny dosah pre väčšinu podnikateľov," vyhlásil pre TASR predseda SNS Andrej Danko, podľa ktorého vláda nemá odvahu zdaniť veľké firmy a zdroje získava nesystémovými opatreniami.

"Podľa najnovšieho opatrenia vlády si už firmy nebudú môcť straty likvidovať v ľubovoľnej výške, ale len rovnomerne, a navyše namiesto siedmich rokov iba štyri. Mnohým podnikom sa tak zvýšia dane za tento rok o stovky až tisícky eur," upozornil predseda SNS.

"Toto nesystémové opatrenie hraničiace s destabilizáciou účtovných metód a postupov je sprevádzané populizmom vo forme bezplatného cestovania pre niektoré skupiny obyvateľstva," hodnotí Danko. Na jednej strane podľa neho vláda prijala sociálne opatrenie s odhadovaným dopadom vo výške približne 13 miliónov eur a na druhej strane rozhodla o zvýšení daňového zaťaženia podnikateľov v oveľa vyššej miere.

"Vláda neustále nakladá nové bremená malým a slabším - podnikateľom a živnostníkom neustále rastie odvodové zaťaženie, študentov zaťažila odvodmi," tvrdí Danko. "Pritom nemala doteraz odvahu na zdanenie tých veľkých, ktorým neustále niečo odpúšťa: nadnárodné koncerny, telekomunikačné spoločnosti, energetické podniky, banky. Pritom z mnohých týchto gigantov odchádzajú milióny eur do zahraničia," dodáva.

Vláda podľa neho neurobila žiadny krok ani k účinnejšiemu zákonu o preukazovaní pôvodu majetku. Ak by niekto nevedel preukázať pôvod majetku, podľa SNS by mal byť zdanený extra daňou z luxusu.