Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SNS bude rokovať o podpore v Bratislavskom a Banskobystrickom kraji

Andrej Danko Foto: TASR/Miroslav Košírer

V Bratislavskom kraji sa kandidátka Smeru-SD Monika Flašíková Beňová pokúsi dobehnúť vysoký náskok kandidáta pravice, súčasného predsedu BSK Pavla Freša.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Podpora Slovenskej národnej strany (SNS) kandidátom na predsedov VÚC v Bratislavskom a Banskobystrickom kraji bude predmetom ďalších rokovaní počas nasledujúcich dvoch týždňov. Slovenská národná strana však rozhodne odmieta akúkoľvek podporu extrémizmu, alebo postojov, ktoré sa vymykajú kresťanským tradíciám, ktoré SNS uznáva. Pre TASR to vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.

Dodal, že pokiaľ nedôjde k dohode, SNS ponechá v druhom kole svojim voličom v týchto krajoch voľnú ruku.

V Bratislavskom kraji sa kandidátka Smeru-SD Monika Flašíková Beňová pokúsi dobehnúť vysoký náskok kandidáta pravice, súčasného predsedu BSK Pavla Freša. V Banskobystrickom kraji výrazne vedie kandidát Smeru-SD a KDH Vladimír Maňka pred radikálnym politikom Marianom Kotlebom.

"V Trnavskom samosprávnom kraji SNS naďalej podporuje nezávislého kandidáta a doterajšieho župana Tibora Mikuša a v Nitrianskom kraji, kde mal v prvom kole podporu SNS župan Milan Belica, to takisto platí," zdôraznil Danko na margo kandidátov, ktorí mali podporu SNS už v prvom kole volieb.

"V Košickom kraji pred prvým kolom k dohode o podpore niektorého kandidáta zo strany SNS nedošlo, takže tam SNS ponecháva rozhodnutie na voličoch," povedal. V Košickom kraji vedie s výrazným náskokom kandidát Smeru-SD Zdenko Trebuľa, zmeniť to bude chcieť pravicový Rudolf Bauer (KDS).

SNS bezprostredne po voľbách vyjadrila spokojnosť s výsledkami svojich kandidátov, kriticky však hodnotila volebnú účasť. Vyzvala voličov, aby v druhom kole volieb prišli k urnám v čo najvyššom počte.

"SNS s potešením konštatuje, že z kandidátov na predsedov samosprávnych krajov, ktorých vo voľbách podporila, jeden vo voľbách zvíťazil hneď v prvom kole (predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár). Ďalší dvaja získali väčšinu hlasov a hoci sa budú o dôveru voličov uchádzať ešte v druhom kole volieb, je viac ako pravdepodobné, že post predsedu samosprávneho kraja získajú – v Trnavskom kraji je to Tibor Mikuš a v Nitrianskom kraji Milan Belica," uviedol 10. novembra Danko.

SNS podľa neho zároveň oceňuje výsledok vlastných kandidátov, Jaroslava Pašku, ktorý kandidoval na župana v Bratislavskom samosprávnom kraji a Karola Konárika, ktorý kandidoval v Banskobystrickom samosprávnom kraji. "Hoci sa nedostali do druhého kola, ich kandidatúra bola dôstojnou reprezentáciou národných a vlasteneckých prúdov na Slovensku," povedal Danko.