Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SNS: Zdravotnícky rozpočet je rizikový

Archívna snímka. Podpredseda strany Slovenskej národnej strany (SNS) Štefan Zelník počas tlačovej konferencie po 19. mimoriadnom sneme SNS 6. septembra 2014. Foto: TASR/Branislav Račko

Zamestnanci by si vyššie platy zaslúžili, ale treba sa na túto skutočnosť pozrieť v širšom kontexte, najmä, či je toto navýšenie kryté, tvrdí SNS.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) upozorňuje na rizikový rozpočet rezortu zdravotníctva. "Reagujeme na to, že zamestnanci v štátnych nemocniciach budú mať vyššie platy. Základná zložka mzdy sa im, okrem lekárov a zubných lekárov, zvýši najmenej o tri percentá. Samozrejme, zamestnanci by si vyššie platy zaslúžili, ale treba sa na túto skutočnosť pozrieť v širšom kontexte, najmä, či je toto navýšenie kryté," uviedol podpredseda SNS Štefan Zelník.

Exministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská podľa neho nedokázala odôvodniť potrebu navýšenia zdrojov pre ďalšiu etapu zvyšovania platov lekárov na jednej strane a splácanie vytvorených dlhov zdravotníckych zariadení na druhej strane. "Nielen, že nedošlo k navýšeniu, ale, žiaľ, rezort zdravotníctva bude hospodáriť ešte s menšími zdrojmi, než aké mal v roku 2014, a vzhľadom na zvyšovanie platov bude mať ešte väčšie výdavky," tvrdí Zelník.

Podľa podpredsedu SNS hrozí reálne riziko, že nemocnice nebudú mať dosť finančných prostriedkov pre nákup liekov, špeciálneho zdravotného materiálu, "čo bude viesť k nárastu dlhov nemocníc, k zníženiu dostupnosti ale aj kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti".

"SNS vyzýva nového ministra zdravotníctva, aby čo v najkratšom čase predložil vláde, NR SR, ale aj občanom analýzu o reálnych rizikách, pretože rezerva 50 miliónov eur v štátnom rozpočte na krytie strát je nedostatočná. A v žiadnom prípade na podobné nepremyslené rozhodnutia nemôže doplácať pacient," uzavrel Zelník.