Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

SNSĽP: Väčšina ľudí v zdravotníctve zažila neželanú sexuálnu pozornosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Sexuálnemu nátlaku, ktorý môže mať až formu násilia, sú najčastejšie vystavené zdravotné sestry.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Viac ako 50 percent zamestnancov na pracoviskách v zdravotníctve zažilo počas posledných desiatich rokov neželanú sexuálnu pozornosť. Viac ako šesť percent personálu zažilo nejakú formu sexuálneho nátlaku. Až 93 percent osôb sa v prípade skúsenosti so sexuálnym obťažovaním na nikoho neobráti. Vyplýva to z výsledkov prieskumu Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSĽP).

Najrozšírenejšie je verbálne obťažovanie v podobe sexistických vtipov a znevažujúcich komentárov na adresu žien či mužov, ktoré zažíva 37 percent opýtaných. Rozšírené je aj obťažujúce komentovanie vzhľadu (32 percent) a obťažujúce obzeranie a pohľady (29 percent). Tieto formy obťažovania zažívajú častejšie ženy ako muži.

"Ženy taktiež významne častejšie ako muži zažívajú neželané dotýkanie a vstupovanie do osobného priestoru," približuje SNSĽP s tým, že v prípade žien je to 21 percent, u mužov desať percent. Vo všeobecnosti však výskum potvrdzuje, že sexuálnemu obťažovaniu často čelia aj muži.

Z výsledkov výskumu tiež vyplýva, že lekári zažívajú sexuálne obťažovanie najčastejšie spomedzi profesií v zdravotníctve, a to obzvlášť rodovo motivované obťažovanie (sexistické komentáre, vtipy, zhadzovanie z dôvodu pohlavia). Neželanej sexuálnej pozornosti v podobe obťažujúcich dotykov či zasielania sexuálneho obsahu čelia lekárske profesie porovnateľne so zdravotnými sestrami a iným zdravotníckym personálom. Sexuálnemu nátlaku, ktorý môže mať až formu násilia, sú najčastejšie vystavené zdravotné sestry.

Obťažujúce správanie prichádza najčastejšie od kolegov v nadriadenej alebo rovnocennej pracovnej pozícii. Prítomné je tiež obťažovanie zo strany pacientov alebo klientov, nie je však prevažujúcim problémom. Výskum tiež zistil, že obťažujúce správanie najčastejšie prebieha v prítomnosti iných osôb, a to aj v prípade neželanej sexuálnej pozornosti. "Z hľadiska citlivosti voči obťažovaniu sa však ukazuje, že mladší zamestnanci v porovnaní so staršou generáciou vedia lepšie rozpoznať jednotlivé formy sexuálneho obťažovania," približuje SNSĽP.

Výsledky výskumu tiež ukazujú, že až 93 percent osôb sa v prípade skúsenosti so sexuálnym obťažovaním na nikoho neobráti. Často preto, že situáciu nepovažujú za dostatočne závažnú. V prípade sexuálneho nátlaku sa taktiež obávajú, že im nikto nebude veriť alebo budú z danej situácie obviňovaní. Nízka miera nahlasovania súvisí s nedostatočným povedomím o tom, že sexuálne obťažovanie je diskriminácia a neexistujúcimi alebo neefektívnymi preventívnymi mechanizmami na pracovisku.

Výskum realizovalo v priebehu roka 2023 SNSĽP v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR. Cieľom je tiež oboznámiť zdravotnícky personál s dostupnými právnymi prostriedkami ochrany v prípadoch obťažovania.