Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Veľkodistribútori liekov nesúhlasia so systémom oddlžovania nemocníc

Na snímke minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker. Foto: TASR - Michal Svítok

Dodávatelia sú najväčšími veriteľmi nemocníc. Štátne nemocnice dlhujú členom SK+MED-u ku koncu druhého štvrťroka 2017 takmer 188 miliónov eur.

Bratislava 14. septembra (TASR) – Systém oddlžovania nemocníc sa okrem dodávateľov zdravotníckych pomôcok nepáči ani veľkodistribútorom liekov. Pripájajú sa preto k otvorenému listu adresovanému ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi (nominant Smeru-SD), ktorý ho kritizuje.

List poslali Druckerovi dodávatelia pomôcok združení v asociácii SK+MED, je pre nich neprijateľné, aby bola koncepcia oddlžovania podmienená zľavami. "Takisto s tým nesúhlasíme," podporuje SK+MED Jozef Pospíšil z Asociácie veľkodistribúcie liekov AVEL.

SK+MED tvrdí, že podľa európskej legislatívy a právnej praxe je možné uvažovať nad vzdaním sa príslušenstva, avšak nie istiny. Požadovať nárok na zľavu z istiny zo strany ministerstva zdravotníctva je podľa dodávateľov neprimerané a odporuje to platným právnym princípom.

AVEL je takisto za to, aby došlo k úhrade istiny s prípadným vzdaním sa príslušenstva v zmysle európskej legislatívy. Nesúhlasí s tým, že systém oddlžovania uvažuje len s úhradou istiny s diskontom až 20 percent alebo prostredníctvom elektronickej aukcie.

Koncept oddlžovania považuje ministerstvo za správny. Drucker oponuje a dodávateľom odkazuje, že v tomto prípade ide o tzv. privatívnu nováciu, kedy dochádza k zániku pôvodného záväzku a vzniká nový. Odmietol, že by šlo o vydupávanie lepších podmienok pre štát. Poukazuje, že dodávatelia v zmluvách s nemocnicami často zohľadňovali aj financovania, teda to, koľko bude trvať, kým ich vyplatia. "Ak uhradíme faktúru rýchlejšie, tak očakávame, že časť úspor, ktorú nemusia vynaložiť na náklady, môžu dať v diskonte," povedal. Považuje to za férové.

Dodávatelia sú najväčšími veriteľmi nemocníc. Štátne nemocnice dlhujú členom SK+MED-u ku koncu druhého štvrťroka 2017 takmer 188 miliónov eur. SK+MED označil koncept oddlžovania za nevýhodný. V materiáli, ktorý v stredu (13.9.) schválila vláda, nedochádza podľa asociácie k žiadnemu zohľadneniu ich požiadaviek.

"V tomto smere sme pripravení podniknúť všetky dostupné kroky za účelom dosiahnutia vyššej miery uspokojenia našich pohľadávok, a to jednak vymáhaním nielen istiny, ale úrokov a zmluvných pokút a v konečnom dôsledku aj cestou iniciovania exekučných konaní voči dlžníkom," avizoval SK+MED.

Na oddlžovanie sa majú využiť peniaze zo štátnych finančných aktív, najviac však 585 miliónov eur. Tento krok musí ešte odsúhlasiť parlament. Oddlžovanie sa má týkať štátnych aj neštátnych zariadení a prebehne vo viacerých etapách.