Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

VIDEO: Sobotka nesúhlasí s Orbánovou a Renziho kritikou nášho summitu

Snímka počas tlačovej konferencie po podpise spoločného vyhlásenia vlád SR a ČR v hoteli Bôrik v Bratislave 26. septembra 2016. Na snímke predseda vlády Českej republiky Bohuslav Sobotka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Maďarský premiér Viktor Orbán označil neformálny summit Európskej únie v Bratislave za neúspešný z hľadiska toho, že sa nepodarilo zmeniť prisťahovaleckú politiku Bruselu.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Český premiér Bohuslav Sobotka nesúhlasí s kritikou záverov neformálneho bratislavského summitu európskych lídrov zo strany talianskeho predsedu vlády Mattea Renziho a maďarského premiéra Viktora Orbána. Myslí si, že ich hodnotenie nezodpovedalo realite a prínosu summitu tak, ako ho vnímalo Česko.

"Na túto vec máme rozličný názor, ale nemyslím, že to znamená nejaké komplikácie pre vzťahy v rámci V4, lebo v rade priorít, aj tých, o ktorých sa hovorilo v záveroch zo stretnutia v Bratislave, sme schopní nájsť spoločné postoje," skonštatoval Sobotka po dnešnom spoločnom rokovaní vlád ČR a SR v Bratislave.



Šéf slovenského kabinetu Robert Fico vníma ich kritiku ako výsledok toho, že sa nedostatočne zakomponovali do prijatých dokumentov ich predstavy. "Ale nemyslím si, že by to bola kritika, že tieto dokumenty obsahujú niečo, čo principiálne odmietajú," poznamenal. Podotkol, že by bolo veľmi zlé, keby lídri odchádzali zo summitu s pocitom, že sa v Bratislavskej deklarácii ocitli veci, s ktorými nesúhlasia.

Maďarský premiér Viktor Orbán označil neformálny summit Európskej únie v Bratislave za neúspešný z hľadiska toho, že sa nepodarilo zmeniť prisťahovaleckú politiku Bruselu. "Mal pocit, že sme málo odmietli kvóty," skonštatoval Fico s tým, že tie však neboli na summite vôbec témou. Myslí si, že táto téma politicky skončila, keďže rozdeľuje Európsku úniu.

"Kto chce rozdeľovať Európu, nech kladie na stôl kvóty, kto chce spájať Európu, nech príde s nejakým iným konceptom boja proti nelegálnej migrácii," vyhlásil Fico. Zopakoval, že riešenie vidí v dôslednej ochrane vonkajších hraníc, znížení prílevu migrantov a pružnej solidarite, teda možnosti pomáhať krajinám v boji proti nelegálnej migrácii podľa svojich možností.

Predseda talianskej vlády Matteo Renzi nebol spokojný s výsledkami summitu v jeho záveroch ohľadne ekonomiky a migrácie. "Chcel viac diskusie o spolupráci EÚ a tzv. tretích krajín, predovšetkým v severnej Afrike, lebo je zrejmé, že to, čo sme hovorili pred rokom a pol vo V4, sa dnes stáva oficiálnou politikou EÚ," poznamenal Fico. Predpokladá, že Renzimu sa asi málilo, čo sa na margo tejto témy napísalo v deklarácii.