Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

OZ KOVO a ZAD sa dohodli na kolektívnej zmluve vyššieho stupňa

V Žiline sa konalo 27. februára 2015 rokovanie Odborového zväzu (OZ) KOVO a Zväzu autobusovej dopravy (ZAD) o kolektívnej zmluve vyššieho stupňa vo verejnej cestnej doprave. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Mzdový rast podľa neho predstavuje zhruba 22 eur na zamestnanca.

Žilina 27. februára (TASR) – Predstavitelia Odborového zväzu (OZ) KOVO a Zväzu autobusovej dopravy (ZAD) sa na dnešnom rokovaní v Žiline dohodli na kolektívnej zmluve vyššieho stupňa vo verejnej cestnej doprave, ktorá zamestnancom garantuje mzdový rast na úrovni 2,5 %. Po rokovaní o tom informoval predseda OZ KOVO Emil Machyna.

Mzdový rast podľa neho predstavuje zhruba 22 eur na zamestnanca. „Čo je pri dnešnej nulovej inflácii alebo respektíve deflácii čistý nárast reálnych miezd. S tým, že organizácie, ktoré majú podpriemernú mzdu, budú ešte vyjednávať a diskutovať o ďalšom náraste na podnikovej úrovni. Predpokladáme, že tam sa dá ešte nejaké percento ísť hore. A mohlo by sa to približovať k 28 eurám. Mzdový rast na úrovni 2,5 % je dohoda, kde sme obidvaja možno trochu nespokojní, ale je to dohoda, ktorá sa dá ešte akceptovať,“ povedal Machyna.

Prezident ZAD Peter Pobeha zdôraznil, že dohoda sa rodila ťažko, pretože spoločnosti, ktoré podnikajú v autobusovej doprave, sa nachádzajú v neľahkej situácii. „Z dôvodu medziročného poklesu cestujúcich, vplyvom demografického vývoja a v neposlednom rade aj opatreniami bezplatnej prepravy žiakov a študentov na železnici. Sme radi, že sociálny partner akceptoval mnohé naše argumenty. Tých 2,5 % medziročného rastu berme naozaj ako kompromis, ktorý je dobrým odkazom pre cestujúcich. Že dostanú svoju službu ďalej a nebude mať v žiadnom prípade dopad na zvyšovanie cestovného,“ uviedol prezident ZAD.

Doplnil, že rast miezd sa dotkne 5500 zamestnancov, ktorých zastrešuje 14 subjektov v ZAD. „Čo sa týka podielu nákladov, pohonné látky sú zhruba na úrovni 20 percent v jednotlivých spoločnostiach. Osobné náklady, ktorých súčasťou sú aj mzdové náklady, sú na úrovni 30 až 40 percent,“ dodal Pobeha.

Šéf OZ KOVO informoval, že odborári na základe dohody zrušia vyhlásenú štrajkovú pohotovosť. „Zasadne orgán, ktorý vyhlásil štrajkovú pohotovosť, podpíšeme kolektívnu zmluvu a na tento rok je sociálny zmier. Ale to neznamená, že na podnikovej úrovni v jednotlivých SAD sa vyjednávať nebude, alebo tam nebudú nátlakové aktivity. Teraz chceme orientovať našu silu práve do SAD-iek, kde je nízka úroveň mzdy. A pomôcť im pri kolektívnom vyjednávaní, aby rast bol ešte minimálne o jedno až dve percentá vyšší, ako je v kolektívnej zmluve. Aby rozdiel medzi jednotlivými regiónmi bol menší ako je teraz,“ uzatvoril Machyna.