Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Ústavný súd odmietol podanie Dubovcovej k zákonu o hmotnej núdzi

Ilustračné foto. Foto: TASR

K dnešnému rozhodnutiu pléna ÚS SR pripájajú odlišné stanovisko sudkyňa Ľudmila Gajdošíková a sudcovia Lajos Mészáros a Ladislav Orosz.

Košice 10. júna (TASR) – Návrh verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej na posúdenie súladu zákona o pomoci v hmotnej núdzi s Ústavou SR a medzinárodnými dohovormi dnes Ústavný súd SR odmietol ako podaný zjavne neoprávnenou osobou.

K dnešnému rozhodnutiu pléna ÚS SR pripájajú odlišné stanovisko sudkyňa Ľudmila Gajdošíková a sudcovia Lajos Mészáros a Ladislav Orosz.

Ombudsmanka vyčítala zákonu rozpory s Ústavou SR a ustanoveniami medzinárodných dohovorov i to, že zasahuje do dôstojnosti človeka, odkázaného na sociálne dávky. Výčitky ombudsmanky sa týkali viacerých častí paragrafu 10. "Konštatovali sme, že tieto ustanovenia nie sú v súlade s viacerými medzinárodnými dokumentmi, napríklad s Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd či Dohovorom o nútenej alebo povinnej práci. Právna úprava vyvoláva takisto pochybnosť o súlade so slovenskou ústavou," uviedla Dubovcová v minulosti. Poukázala napríklad na to, že zákon neupravuje dávku v hmotnej núdzi ako uplatnenie práva, ale ako uplatnenie sankcie vo forme odňatia tejto dávky. Zákon podľa nej vytvára tiež vo všeobecnosti priestor na priamu i nepriamu diskrimináciu. "Priamo diskriminuje osoby v hmotnej núdzi, ktoré bez svojho zavinenia nemajú možnosť zúčastniť sa na aktivačných prácach," uviedla.

ÚS SR ešte koncom mája nevyhovel návrhu skupiny 30 opozičných poslancov Národnej rady SR, ktorí taktiež žiadali vyhlásiť za protiústavné ustanovenia zákona o pomoci v hmotnej núdzi. Podľa opozície zákon porušuje právo na pomoc, ktorá je nevyhnutná na zabezpečenie základných životných podmienok.