Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Úsmev ako dar oslavuje, Najmilší koncert roka má štvrťstoročie

Z tlačovej konferencie Spoločnosti priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar pri príležitosti Dňa úsmevu 25. mája 2015 v Bratislave. Na snímke zľava predseda organizácie Úsmev ako dar Jozef Mikloško, zástupkyňa spoločnosti Úsmev ako dar Mária Soboličová a ukážka informovaného pracovníka finančnej pomoci. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V uliciach slovenských miest a obcí môžu darcovia prispievať do 7. júna dobrovoľnou čiastkou do označených pokladničiek.

Bratislava 25. mája (TASR) - Úsmev ako dar už 32 rokov pomáha deťom, aby bezpečne vyrastali v rodinách, ideálne tých vlastných. Veľmi aktívne pristupuje k deťom, ktoré vyrastajú v detských domovoch, a snaží sa ich pripraviť na reálny život aj cez umenie a šport. Projekty spoločnosti Najmilší koncert roka či Športové hry pre deti z detských domovov oslavujú 25. výročie.



"Na Slovensku je zhruba 15.000 detí mimo rodiny, väčšina z nich vyrastá, našťastie, v náhradných rodinách, zhruba 4500 detí je stále v detských domovoch," uviedol dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Jozef Mikloško z Úsmevu ako dar s tým, že oproti minulosti sa situácia zmenila. "Systém je lepší, napriek tomu sú detské domovy na 99 percent plné, vyrastajú tam hlavne staršie deti. Aj keď majú šancu vrátiť sa do svojej rodiny, väčšina z nich vychádza z detských domovov a zaraďuje sa do samostatného života ešte predtým, ako sa podarí zosanovať ich rodinu," zdôraznil predseda spoločnosti, ktorá hľadá cesty, ako naštartovať deti z detských domovov do života.

"Jedna z najdôležitejších vecí, ktorá im najviac pomáha zaradiť sa do života, je zdravá sebahodnota, sebaistota, cieľavedomosť," podčiarkol Mikloško s tým, že vynikajúcimi nástrojmi na získanie týchto vlastností sú práve umenie a šport, ktoré pomáhajú deťom osobnostne rásť.

Významne plní túto funkciu aj Najmilší koncert roka, ktorý sa koná na celoslovenskej a regionálnej úrovni. Za štvrťstoročie existencie tohto podujatia sa na ňom zúčastnilo viac ako 12.500 detí z detských domov. Jedným z mnohých, ktorým toto podujatie zmenilo pohľad na svet, je aj dobrovoľník v Úsmeve ako dar Ján Herák. Vyrastal v detskom domove v Žitavciach a dnes má ukončený malý doktorát zo sociálnej práce na vysokej škole. "Na Najmilšom koncerte roka som vystupoval asi 12 - 13 rokov, vnútorne som sa posunul, naučil komunikovať, verejne vystupovať a vyjadrovať vlastné 'ja'," povedal Herák, ktorý sa dnes ako sociálny pracovník venuje práve deťom odchádzajúcim z detských domovov a pomáha im zaradiť sa do života. Tento rok vystúpia deti na piatich regionálnych koncertoch v Nitre, Prievidzi, Banskej Bystrici, Ružomberku a Košiciach. Z regionálnych kôl postúpia najväčšie talenty na celoslovenské kolo a zároveň aj na galavečer, ktorý sa uskutoční 10. júna o 18.00 h v bratislavskom Divadle Aréna.

Štvrťstoročie oslavujú aj Športové hry pre deti z detských domovov, ktorými Úsmev ako dar pomáha rozvíjať osobnosť a talent aj športovo nadaných detí žijúcich v zariadeniach náhradnej starostlivosti. "Ich najdôležitejším zmyslom je, aby sa nám deti v detských domovoch neflákali, nesedeli pri počítači, televízore, aby zmysluplne trávili voľný čas," pripomenula bývala 'domováčka' Mária Soboličová s tým, že momentálne prebiehajú krajské kolá hier v Bratislave, Trnave, Kolárove, Trenčíne, Banskej Bystrici, Bytči, Dobšinej a Svidníku. Najlepší športovci sa predvedú v rámci loptových hier 17. júna v športovom areáli Hybe a v atletických disciplínach 19. júna v Dubnici nad Váhom. Dohromady 35 najlepších detských športovcov bude Slovensko reprezentovať na medzinárodných hrách, ktoré sa uskutočnia od 26. do 28. júna v Ostrave.

Podporu a solidaritu s deťmi vyrastajúcimi mimo svojej biologickej rodiny môže aj verejnosť prostredníctvom celoslovenskej zbierky "1 deň úsmevu", ktorej 13. ročník dnes odštartoval Úsmev ako dar. V uliciach slovenských miest a obcí môžu darcovia prispievať do 7. júna dobrovoľnou čiastkou do označených pokladničiek. Dobrovoľník zbierky musí mať na sebe červené tričko s logom Úsmevu ako dar, preukaz a riadne označenú pokladničku. Podporiť aktivity spoločnosti je možné aj formou darcovskej sms v tvare DMS(medzera)usmev na číslo 877 v sieti všetkých operátorov. Cena jednej sms je 2 eurá.