Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Komora podporuje dôvody, pre ktoré z komisie odišli dvaja členovia

Na snímke resocializačné zariadenie Čistý deň v Galante 13. septembra 2016. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Tí abdikovali, pretože nesúhlasili s tým, že rezort ponechal resocializačnému zariadeniu Čistý deň v Galante akreditáciu, hoci komisia mu ho odporučila odňať.

Bratislava 3. marca (TASR) - Slovenská komora sociálnych pracovníkov a asistentov sociálnej práce podporuje dôvody, pre ktoré sa z akreditačnej komisie ministerstva práce rozhodli odísť jej dvaja členovia. Tí abdikovali, pretože nesúhlasili s tým, že rezort ponechal resocializačnému zariadeniu Čistý deň v Galante akreditáciu, hoci komisia mu ho odporučila odňať.

"Vyjadrujeme podporu dôvodom, ktoré uviedli," píše komora v písomnom stanovisku. Ide o Evu Mydlíkovú a Rastislava Šenkirika. Spomínaná komisia má 13 členov. Odchod Mydlíkovej potvrdil v stredu (1.3.) na tlačovej konferencii minister práce Ján Richter (Smer-SD). O odchode Šenkirika informoval týždenník .týždeň. Obaja sa odvolali na etické hľadisko veci.

Odobrať akreditáciu Čistému dňu odporučila rezortu jeho akreditačná komisia. Ministerstvo práce začalo voči zariadeniu správne konanie v polovici septembra minulého roka. Tento týždeň informovalo, že centru akreditáciu neodoberie. Podľa rezortu neexistujú "žiadne skutočnosti ani podmienky, ktoré by odôvodňovali zákonným spôsobom odňatie akreditácie".

Rozhodnutie vyplynulo z vnútorných šetrení aj z ukončených záverov prokuratúry aj polície, uviedol Richter. V týchto prípadoch nebolo vznesené trestné oznámenie. Ďalšie šetrenia podľa neho prebiehajú, ak odhalia niečo závažné, rezort bude v tejto veci "operatívne konať".

Vo veci ponechania akreditácie sa Richter podľa jeho slov nedával do úlohy politika, ale predstaviteľa správneho orgánu. "A ten rešpektuje doterajšie rozhodnutia súdov a orgánov činných v trestnom konaní," dodal.