Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Sociálny výbor nerozhodol o poslaneckom prieskume k odoberaniu detí

Na snímke posl Ľubomír Vážny. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prieskum v 10 prípadoch navrhla L. Nicholsonová (SaS). Poslanec Ľ. Vážny (Smer-SD), nepodporí prieskum, najskôr by mali prípady preveriť dotknuté rezorty.

Bratislava 24. mája (TASR) - Parlamentný výbor pre sociálne veci stále nerozhodol, či pôjde na poslanecký prieskum a preverí niekoľko prípadov sporného odobratia detí na základe rozhodnutia súdu. Po hodinovej diskusii, v ktorej sa opozícia a koalícia sporili o tom, akým spôsobom a či vôbec ísť na prieskum, šéfka výboru Alena Bašistová (#Sieť) rokovanie prerušila do stredy.

O necitlivom odoberaní detí hovorili v súvislosti s nedávnym prípadom malého Marca, ktorého odobrali z triedy počas vyučovania. O prácu následne prišiel vyšší súdny úradník. Podľa ministerstva spravodlivosti išlo o individuálne zlyhanie jednotlivca.

Prieskum v desiatich prípadoch navrhla Lucia Nicholsonová zo SaS. Vládni poslanci, prevažne zo Smeru-SD, sa k prieskumu stavajú opatrne. Jozef Mihál zo SaS sa nazdáva, že chcú prípady necitlivo odobratých detí zamiesť pod koberec. "Nechcú umožniť, aby sme si my poslanci robili svoju prácu v zmysle kontroly toho, ako procesy na Slovensku fungujú," povedal Mihál.

Poslanci Smeru-SD hovoria, že skôr ako pôjdu poslanci na prieskum, mali by prípad prešetriť kompetentné úrady, teda ministerstvá spravodlivosti a práce a prísť s návrhmi riešení. "Nikto tu nie je proti poslaneckému prieskumu. Ale sme tu väčší odborníci ako na ministerstvách?" pýta sa Jozef Burian (Smer-SD), podľa ktorého by mali prípady preveriť dotknuté rezorty a podať výboru správu. Na základe jej výsledkov by sa potom výbor mal rozhodnúť, či treba ešte prieskum.

Prípady, ktoré navrhuje Nicholsonová prešetriť, dostali liberáli od občanov. Tí sa podľa Nicholsonovej pôvodne obrátili so sťažnosťami aj na Ústavný súd SR, ministerstvá práce a spravodlivosti či na krajské súdy. "Na ich sťažnosť sa nereagovalo primeraným spôsobom. Tak sa obrátili na nás, lebo neveria týmto úradom," vysvetlila Nicholsonová.

Mihál apeloval na poslancov, aby si plnili svoju funkciu v prospech občanov. Vládnych poslancov kritizuje za nečinnosť. "Je mi veľmi ľúto, že keď sa na nás obrátia občania, ktorí nám dajú dôveru a čakajú od nás pomoc, tak my nemôžeme konať, pretože naši vládni kolegovia svojou väčšinou zrejme prehlasujú našu snahu o poslanecký prieskum," povedal Mihál.

Ľubomír Vážny (Smer-SD), ktorý sa spomína ako budúci generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne, nepodporí poslanecký prieskum, najskôr by mali prípady preverovať dotknuté rezorty. "Nepodporím takto štylizované uznesenie, pretože podľa môjho názoru tak, ako je vytýkané systémové zlyhanie rezortov, takisto považujem za systémové zlyhanie nášho výboru, ak by takto definovaný poslanecký prieskum robil," povedal Vážny s tým, že výbor nemá exekutívnu, ale kontrolnú právomoc.

Poslanecký prieskum je mechanizmus, ktorým môžu poslanci kontrolovať prípady. Vážnemu na prieskume navrhnutom Nicholsonovou prekáža napríklad, že by sa malo preverovať len desať prípadov. Nicholsonová však požiadala, aby poslanci navrhli ľubovoľný počet aj miesta súdov, ktoré by mohli navštíviť.

Podľa Vážneho nie je možné preveriť toľko spisov. "Deň má 24 hodín a kontrola jedného takéhoto spisu trvá možno tri, štyri dni. Dávno skončí mandát každého poslanca tu, ak by to chcel realizovať," povedal Vážny. Najlepšie by podľa neho bolo, keby najskôr rezorty vypracovali správu a poslanci ju potom zhodnotia. "A z nej, ak opatrenia budú nedostatočné, výbor bude môcť vyvodiť dôsledky," opísal Vážny preferovaný postup.

Na otázku, či si radšej urobí názor na základe názoru úradníka, ako by išiel na prieskum sám, povedal, že si chce urobiť názor na základe názoru tých, čo sú za to zodpovední. "Ak tie rezorty, ktoré sú za to zodpovedné, nenaplnia to, čo majú naplniť, vtedy sa nebránim poslaneckému prieskumu,"doplnil. Poslanci Smeru-SD upozornili aj na to, že pri prieskume by sa zrejme nedostali do spisov ani k nahrávkam. Mali by sa na prípady pozrieť tí, ktorí k nim prístup majú.