Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Šofér v kauze Bonanno tvrdí, že hru na vraha Harmana nevidel a nefotil

Ilustračné foto Foto: TASR

Sudca Najvyššieho súdu (NS) Milan Lipovský požaduje od vydavateľa denníka Nový Čas náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 100. 000 eur.

Bratislava 27. marca (TASR) – Výsluchom svedkov pokračovalo dnes pred Okresným súdom Bratislava II pojednávanie v jednej zo žalôb týkajúcich sa kauzy Bonanno, kde sudca Najvyššieho súdu (NS) Milan Lipovský požaduje od vydavateľa denníka Nový Čas náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 100.000 eur.

Sudca pre TASR uviedol, že žalobu na súd podal, aby sa bránil mediálnej kampani, ktorá podľa jeho slov graduje až do dnešných dní. „Boli sme poškodení skutočne neadekvátnym zásahom novinárov. Šlo tu o skutočne bezvýznamnú záležitosť, z ktorej sa urobila jedna veľká aféra,“ zdôvodnil Lipovský.

Denník Nový Čas priniesol informáciu, že súčasťou večierka občianskeho združenia Justičný Oskar v bare Bonanno v Rajeckých Tepliciach na jeseň roku 2010 bola aj hra na masového vraha Ľubomíra Harmana. Toho na publikovaných fotografiách s modrými slúchadlami na ušiach a samopalom v ruke napodobňoval právnik Tibor Péchy.

Lipovský vysvetlil, že výšku nemajetkovej ujmy nastavil tak vysoko preto, „aby bolo z čoho spúšťať“. „Pokiaľ ide o rozsah tej náhrady, som ochotný dohodnúť sa s druhou stranou, ona však o to nemá záujem,“ doplnil.

Pred súd boli predvolaní dvaja svedkovia – bývalý sudca Okresného súdu v Čadci Jozef Korduliak a šofér majiteľa Bonanna, Štefana Comoreka, Jozef Roháč. Korduliak sa na pojednávanie nedostavil. Roháč, ktorý spolu so servírkou boli ako jediní prítomní na večierku, dnes tvrdil, že si pamätá málo a incident s hrou na Harmana nevidel.

Sudkyňa Roháčovi predložila fotografiu, na ktorej sú účastníci večierka. Servírka pred súdom vypovedala, že sudcov a právnikov nefotila. „Neviem, ako tá fotografia vznikla,“ uviedol dnes už dôchodca Roháč. Odmietol aj, že by mobilom odfotil Péchyho imitujúceho Harmana a fotku predal Novému Času. Tiež, že by dal médiám fotografie z pamätného CD nosiča k večierku ako pomstu za to, že ho majiteľ baru prepustil z práce.

Vydavateľský dom Ringier Axel Springer zažalovalo dohromady desať účastníkov večierka, vrátane samotného občianskeho združenia Justičný Oskar. Súdy rozhodli o dvoch žalobách, a to protichodne.

Vlani v júni uspel čiastočne so žalobou sudca Najvyššieho súdu (NS) SR Daniel Hudák, ktorému by sa mal Nový Čas ospravedlniť. O požadovanej nemajetkovej ujme vo výške 100.000 eur sudkyňa zatiaľ nerozhodla. Rozsudok nie je právoplatný. V januári tohto roku, naopak, neuspel so svojou žalobou ďalší sudca Najvyššieho súdu Štefan Michálik, ktorého žalobu OS Bratislava II zamietol. Ani tento verdikt nie je právoplatný.

Počet podaní sa medzičasom znížil. Ako TASR vo februári informoval právny zástupca vydavateľstva Róbert Bános, právnik Péchy nezaplatil súdny poplatok a jeho konanie je právoplatne zastavené. Súdny poplatok nezaplatil ani dnes už emeritný sudca Korduliak.

Združenie Justičný Oskar žiada náhradu škody milión eur, predstavitelia justície - sudcovia NS SR a ďalších súdov, exnámestník Generálnej prokuratúry SR Ladislav Tichý, podnikateľ Štefan Comorek - ďalšie státisíce eur. Vydavateľstvo považuje žaloby za útok na slobodu tlače a určitý nátlak na svoju redaktorku. Mieni sa proti nim brániť všetkými zákonnými prostriedkami.