Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Som autonómny, na ÚS SR bude mojím šéfom ústava, povedal M. Mamojka

Mojmír Mamojka, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Poukázal, že síce kandidoval za Smer-SD, ale nie je členom strany.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Predseda parlamentného školského výboru Mojmír Mamojka (Smer-SD) nie je dobrý kandidát na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR. Jeho kandidatúru spochybňuje exministerka spravodlivosti a poslankyňa Mosta-Híd Lucia Žitňanská.

Podľa nej je otázne, či by sa Mamojka ako ústavný sudca dokázal odosobniť a nerozhodoval v prospech vládnej strany. "Spochybňujem túto kandidatúru. Preskok po určitej dobe výkonu poslaneckého mandátu podľa mňa nie je možný," povedala Žitňanská na rokovaní parlamentného ústavnoprávneho výboru. Rovnakú výhradu má aj voči podpredsedníčke NRSR Jane Laššákovej (Smer-SD), ktorá tiež kandiduje.

"Som autonómny. Ak budem sudcom Ústavného súdu, mojím šéfom bude Ústava SR," vyhlásil Mamojka. Poukázal, že síce kandidoval za Smer-SD, ale nie je členom strany. "Som ľavicovo zmýšľajúci," vysvetlil svoje spojenie so Smerom-SD. Vyzval kolegov, aby sa už netvárili, že v politickom pluralizme nemajú politické nominácie miesto. "Veď si už neklamme. Všade je politika. Neprezentujme tu nejakú diskrimináciu, že keď bol niekto v politike, tak je postihnutý," obrátil sa na poslancov vo výbore. Mamojka kandiduje aj preto, že post ústavného sudcu považuje za vrchol profesionálnej kariéry.

Poslanci vo výbore si vypočuli aj ďalších kandidátov – Michala Matulníka, Ondreja Mularčíka, Lenku Praženkovú a Michala Trubana. Aj oni označili post ústavného sudcu za vrchol kariéry. "Nie je väčšej cti pre právnika, ako byť sudcom Ústavného súdu," uviedol Matulník. "Je to absolútny top, vrchol toho, čo sa dá v rámci súdnej kariéry dosiahnuť," povedala Praženková. Truban hovoril o potrebe zjednocovania rozhodnutí súdov.

Mularčík sa nevyhol otázke o jeho pôsobení na federálnom ministerstve vnútra. Vyjadrenie od neho žiadal Daniel Lipšic (OľaNO-NOVA). "Zaujíma ma vyjadrenie k vášmu pracovnému pomeru v minulom režime na federálnom ministerstve vnútra v rámci Štátnej bezpečnosti," obrátil sa na Mularčíka Lipšic. "Bol som v škole československej rozviedky," priznal Mularčík. Pripomenul Lipšicovi, že sa o tom už rozprávali v čase, keď sa stal šéfom advokátskej komory. Lišpic podľa Mularčíka povedal, že toto jeho pôsobenie nie je prekážka vo výkone funkcie predsedu advokátskej komory.

Ústavnoprávny výbor odobril všetkých deväť kandidátov na sudcov Ústavného súdu. Prví traja sa predstavili v utorok, boli to Jana Laššáková, Dana Bystrianská a Soňa Košičiarová. Na vypočutie bol pozvaný aj Miroslav Gavalec, ani v jeden deň sa ale nedostavil, keďže je celý týždeň v zahraničí. Výbor však odobril aj jeho, keďže spĺňa zákonné podmienky. Parlament by mal voliť dvoch kandidátov v utorok 1. decembra, z ktorých si má jedného vyberať prezident SR Andrej Kiska a toho menovať.

Kandidujú: Jana Laššáková (podpredsedníčka NRSR, predsedníčka klubu Smeru-SD, nominovali poslanci Smeru-SD), Mojmír Mamojka (predseda parlamentného školského výboru za Smer-SD, nominoval prvý prodekan Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici), Miroslav Gavalec (predseda senátu Správneho kolégia, nominovala šéfka Najvyššieho súdu SR), Michal Truban (predseda Špecializovaného trestného súdu, nominovala šéfka Najvyššieho súdu), Dana Bystrianská (dočasne pridelená na výkon funkcie sudkyne na NS SR, nominovalo Združenie sudcov Slovenska), Lenka Praženková (sudkyňa Najvyššieho súdu, nominovalo Združenie sudcov Slovenska), Ondrej Mularčík (advokát, nominovala Slovenská advokátska komora), Soňa Košičiarová (vysokoškolská učiteľka, nominovala dekanka Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave), Michal Matulník (advokát, nominovali poslanci KDH).