Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Ochranári chcú intenzívnejšie odkupovať pozemky v územiach Natura 2000

Na archívnej snímke generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Dušan Karaska. Foto: TASR - Martin Baumann

Projekt z OP Kvalita životného prostredia umožňuje ochranárom nielen pozemky v chránených územiach odkúpiť, ale aj získať potrebné vybavenie na ich starostlivosť, uviedol Dražil.

Banská Bystrica 17. decembra (TASR) - Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR ponúka súkromným vlastníkom nelesných biotopov možnosť odkúpenia pozemkov v územiach Natura 2000. V Operačnom programe (OP) Kvalita životného prostredia, ako aj v rámci plánu obnovy a odolnosti má na tento účel k dispozícii viac ako 80 miliónov eur. Ako TASR informoval odbor komunikácie a propagácie ŠOP SR, ochranárom sa už kúpou podaril získať súkromný pozemok v jednej z najvýznamnejších slovenských botanických lokalít, Sivej brade na Spiši.

"Prostredníctvom OP Kvalita životného prostredia plánuje ŠOP SR intenzívnejšie realizovať výkup najcennejších území v prospech ochrany prírody. Som presvedčený, že investície do výkupu týchto pozemkov posilnia ich ochranu a umožnia zásadnejšie zlepšenie starostlivosti o územia Natura 2000," uviedol generálny riaditeľ ŠOP SR Dušan Karaska.

Na ponuku odkúpenia pozemku v Sivej brade, ktorá je podľa riaditeľa Správy Národného parku (NP) Slovenský raj Tomáša Dražila jednou z ikonických lokalít v pôsobnosti správy, kladne zareagoval súkromný vlastník Milan Šimko. "Som rád, že predajom predmetného pozemku, ktorý tvorí súčasť prírodnej rezervácie, sa zabezpečí jeho trvalá ochrana a správny manažment prostredníctvom Správy NP Slovenský raj," vyjadril sa.

"Travertínová kopa Sivá brada je európskym unikátom s výskytom vzácnych teplomilných a predovšetkým slanomilných spoločenstiev na výveroch minerálnych vôd. Územie sa nachádza v štvrtom stupni ochrany a potrebuje pravidelnú starostlivosť," ozrejmil Dražil s tým, že projekt z OP Kvalita životného prostredia umožňuje ochranárom nielen pozemky v chránených územiach odkúpiť, ale aj získať potrebné vybavenie na ich starostlivosť.