Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

ŠOP: Je vysoká pravdepodobnosť, že invázny sršeň bude zaznamenaný v SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Sršeň ázijský predstavuje hrozbu pre opeľovače, včelárov, ovocinárov a aj potenciálnu hrozbu pre alergikov.

Bratislava 1. marca (TASR) - Je vysoká pravdepodobnosť, že invázny sršeň ázijský bude v najbližšom čase zaznamenaný aj na Slovensku. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR preto prosí o spoluprácu pri jeho sledovaní. Informuje o tom na svojej webovej stránke v súvislosti s potvrdeným výskytom sršňa vlani v Maďarsku a Česku.

Sršeň ázijský je invázny druh, ktorý bol do Európy zavlečený pravdepodobne prostredníctvom lodnej dopravy. Prvýkrát ho podľa ŠOP spozorovali v juhozápadnom Francúzsku v roku 2004. "Druh prudko zvyšuje svoju populáciu a rýchlo sa šíri, najmä pozdĺž vodných tokov. V západnej Európe sa už niekoľko rokov úspešne rozmnožuje," uviedla. Tvrdí, že na Slovensku zatiaľ potvrdený nebol.

"Potenciálny výskyt sršňa ázijského je nutné nahlásiť na Štátnu ochranu prírody SR cez systém rýchleho varovania, dostupný na webstránke ŠOP SR," priblížili ochranári. Budú tak schopní efektívnejšie podchytiť jeho prípadný výskyt a podniknúť kroky na zamedzenie jeho šírenia.

Sršeň ázijský predstavuje hrozbu pre opeľovače, včelárov, ovocinárov a aj potenciálnu hrozbu pre alergikov. Napáda a živí sa včelami, ako aj ostatným hmyzom menším od neho, a znehodnocuje ovocie jeho požieraním, opísala ŠOP.

"Zaujímavosťou je, že stavia dve hniezda - jedno jarné menšie si stavia prezimovaná kráľovná a keď vychová dostatok robotníc, tak si postavia druhé, ktoré sa rýchlo rozrastá a je oveľa väčšie. Poznávacím znamením je vchod zboku, náš sršeň má vchod do hniezda zdola," povedali ochranári.

Sršeň ázijský je podľa ŠOP o niečo menší než jeho európsky príbuzný. Má výrazne žlté nohy a sfarbenie na hlave a hrudi je prevažne čierne so širokým oranžovým pásom na brušku.