Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Posúdia návrh na vyhlásenie prírodnej rezervácie Salamandria

Na archívnej snímke salamandry škvrnité. Foto: TASR - Ján Siman

Envirorezort hovorí, že oblasť nad obcou Hertník je domovom chránených druhov živočíchov – medveďa, vlka, rysa, tiež netopierov, vzácnych druhov obojživelníkov.

Bratislava 11. marca (TASR) - Jedľovo-bukové lesy pri obci Hertník v okrese Bardejov by sa mohli v budúcnosti stať súčasťou novej prírodnej rezervácie Salamandria. Návrh na jej vyhlásenie predložilo Lesoochranárske zoskupenie Vlk, posúdi ho Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR. Informovalo o tom tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Štátne pozemky sú v správe štátneho podniku Lesy SR. Ministerstvo životného prostredia sa preto obráti na agrorezort, aby prehodnotil hospodárske aktivity na tomto území vrátane pozastavenia ťažby dreva počas doby odborného posúdenia projektu štátnymi ochranármi.

Rozloha navrhovanej prírodnej rezervácie Salamandria by mala mať výmeru približne 543 hektárov. Celé územie tvoria lesné pozemky. Návrh počíta s bezzásahovým režimom, ktorý podľa ministerstva zvýši vodozádržnú funkciu lesa. "Prírodná rezervácia má byť voľne a bez obmedzení prístupná pre turistov a milovníkov prírody," skonštatovalo ministerstvo.

Envirorezort hovorí, že oblasť nad obcou Hertník je domovom chránených druhov živočíchov – medveďa, vlka, rysa, tiež netopierov, vzácnych druhov obojživelníkov (mloky, kunky), chrobákov (fúzače, roháče, borose) a ďalších 60 druhov vtákov. "Zároveň ide o územie, ktoré je z troch štvrtín územím európskeho významu Čergov, prekrýva sa aj s Chráneným vtáčím územím Čergov," uviedlo MŽP.