Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Ochranári vítajú, že by štátne pozemky v NP mali prejsť do ich správy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) upozornil, že ŠOP nevlastní v slovenských národných parkoch ani štvorcový meter pozemkov.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR víta, že štátne pozemky, na ktorých sú vyhlásené národné parky a ďalšie chránené územia, by mali prejsť do jej správy. Informovala o tom na webovej stránke. Ochranári kampaň Šanca pre národné parky Slovenska, ktorú v utorok (20. 10.) predstavil šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO), podporia.

ŠOP si uvedomuje, že bez transformácie ochrany prírody na Slovensku nebude možné efektívne chrániť prírodu. „Vítam vyhlásenie Ministerstva životného prostredia SR, ministra životného prostredia Jána Budaja a Štátna ochrana prírody sa pripája k jeho výzve,“ povedal generálny riaditeľ ŠOP SR Dušan Karaska. Dodal, že k tomuto cieľu je nevyhnutné osamostatnenie národných parkov a chránených území, získanie pozemkov v cenných územiach do svojej správy a presun právomocí v oblasti ochrany prírody z okresných úradov a odborov starostlivosti o životné prostredie.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) upozornil, že ŠOP nevlastní v slovenských národných parkoch ani štvorcový meter pozemkov. V národných parkoch podľa neho vlastnia pozemky buď súkromní majitelia, developeri, štátny podnik Lesy SR, či iní vlastníci. Dúfa, že nájde v tejto veci pochopenie u ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského (OĽANO), s ktorým sa chce stretnúť. Šéf envirorezortu pripomenul, že presun pozemkov pod správu ŠOP si vládny kabinet dal aj do programového vyhlásenia vlády.