Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Špecialisti tvrdia, že lekárka odsúdená pre smrť chlapca je nevinná

Ilustračné foto Foto: TASR

Okresný súd v Trenčíne odsúdil v marci detskú lekárku na nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní 30 mesiacov. Uznal ju za vinnú z prečinu usmrtenia, odsúdená sa však voči rozsudku odvolala.

Bratislava 11. júna (TASR) - Slovenská lekárska únia špecialistov sa postavila za detskú lekárku Evu G., ktorú na jar trenčiansky okresný súd odsúdil na trest odňatia slobody pre zanedbanie starostlivosti o nebohého štvorročného chlapca. Únia tvrdí, že odsúdená lekárka jeho smrť v roku 2009 nezavinila a kauzu vníma ako opakovanú kampaň namierenú proti lekárom.

Podľa Aleny Jancovej z únie špecialistov malo ísť o typický prípad syndrómu náhleho úmrtia v dôsledku vdýchnutia žalúdočného obsahu. Poukázala na to, že na vdýchnutie obsahu žalúdka upozorňoval aj záznam z Rýchlej lekárskej pomoci. "Dieťa pravdepodobne aspirovalo žalúdočný obsah a pravdepodobne sa udusilo, to nemohla doktora predpokladať, pravdepodobne to nepredpokladala ani matka, preto si dovolila zaspať," doplnila.

Myslí si preto, že na vine nie je ošetrujúca lekárka, ale nešťastná náhoda. Advokát odsúdenej Ján Sitarčík zároveň tvrdí, že v tomto prípade došlo k viacerým pochybeniam zo strany polície aj prokuratúry, čo malo viesť k vytvoreniu nesprávneho právneho názoru na jeho klientku.

Okresný súd v Trenčíne odsúdil v marci detskú lekárku na nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní 30 mesiacov. Uznal ju za vinnú z prečinu usmrtenia, odsúdená sa však voči rozsudku odvolala. Jej nevinu chce jej advokát dokázať aj za pomoci nových znaleckých posudkov.