Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Alexa P. z kauzy prípravy útoku sekerou odsúdili na 11 mesiacov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Súd mladistvému mimoriadne znížil trest odňatia slobody. Jedným z dôvodov bolo, že išlo iba o prípravu trestnej činnosti.

Bratislava/Pezinok 26. júna (TASR) - Mladistvého Alexa P., ktorý plánoval útok sekerou na základnej škole v obci Mníšek nad Hnilcom v okrese Gelnica, Špecializovaný trestný súd (ŠTS) odsúdil v pondelok na 11 mesiacov v Ústave na výkon trestu odňatia slobody pre mladistvých. Súd mu zároveň nariadil ústavné psychiatrické liečenie. Verdikt nie je právoplatný, prokurátor si ponechal lehotu na odvolanie. TASR o tom informovala hovorkyňa súdu v Pezinku Katarína Bednáriková.

"Súd mladistvého obžalovaného uznal za vinného z prípravy úkladnej vraždy, keďže na hlavnom pojednávaní vyhlásil, že je vinný," skonštatovala.

Súd mladistvému mimoriadne znížil trest odňatia slobody. Jedným z dôvodov bolo, že išlo iba o prípravu trestnej činnosti. Mladistvý sa skutku dopustil v stave tzv. zmenšenej príčetnosti, keď jeho ovládacie schopnosti boli znížené v podstatnej miere. "Znalci z odvetvia psychiatrie a psychológie sa vyjadrili, že pre resocializáciu mladistvého, ktorý má len 14 rokov, má najpodstatnejší význam ochranné psychiatrické liečenie a nie výkon trestu odňatia slobody," poznamenala Bednáriková.

Súd zároveň udelil trest prepadnutia veci mobilného telefónu, majiteľovi zaistenej sekery uložil zhabanie veci.

Obžaloba bola podaná pre zločin úkladnej vraždy v štádiu prípravy, ktorého sa mal mladistvý dopustiť tak, že si do školy priniesol sekeru, ktorou chcel usmrtiť spolužiakov a niektorých pedagógov. Spáchaniu skutku mal počas prestávky medzi vyučovacími hodinami zabrániť zásah pedagogičky. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry i Alex P. odmietli konanie o dohode o vine a treste. Polícia zadržala Alexa P. vlani v októbri.