Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Špeciálne policajné jednotky z ČR a SR si preverujú zručnosti

Vo Vojenskom výcvikovom priestore Lešť súťažia slovenské a české policajné zásahové tímy na 10. ročníku Medzinárodných majstrovstiev špeciálnych policajných jednotiek. Foto: TASR - Dušan Hein

Po prvýkrát v histórii majstrovstiev cvičia obe špeciálne policajné zásahové jednotky, česká aj slovenská.

Lešť 3. júna (TASR) - Zručnosti slovenských a českých policajtov pri náročných zásahoch preveruje v týchto dňoch 10. ročník Medzinárodných majstrovstiev špeciálnych policajných jednotiek v centre výcviku Lešť. Zúčastňuje sa ho celkom 13 zásahových jednotiek z oboch krajín, pričom cvičia a súťažia celkom v šiestich disciplínach.

"Po prvýkrát v histórii majstrovstiev cvičia obe špeciálne policajné zásahové jednotky, česká aj slovenská," povedal TASR riaditeľ odboru výcviku Prezídia Policajného zboru SR Miloš Smejkal. Spoločné cvičenie je zároveň výsledkom nedávneho dohovoru oboch strán.



Dnes špeciálne policajné jednotky absolvujú súťaž na makete vrtuľníka v časti Jakub Gun. S jeho využitím predvedú zručnosti pri práci vo výškach, tiež takticko-streleckú úroveň a telesnú kondíciu. "Ďalšia disciplína je Via ferrata, ktorá sa koná na skalnatých bralciach v areáli výcvikového priestoru, ktorý je jedinečný svojho druhu v strednej Európe," uviedol Smejkal. Treťou disciplínou je Moto hala zameraná na streľbu z automobilu počas jazdy.

Najlepšie zásahové jednotky súťažia v Lešti


Ďalšími disciplínami budú vo štvrtok (4.6.) zásah v byte, kde policajti ukážu špecifickú zručnosť v taktickej streľbe. Špeciálne upravené byty im umožňujú streľbu ostrými nábojmi, preto sa bude klásť dôraz aj na bezpečnosť zásahu. Strelecký parkúr bude zameraný na vyspelosť v streľbe a svoju kondíciu si overia na špeciálnej prekážkovej dráhe.

Na majstrovstvách sú prítomné družstvá pohotovostných policajných útvarov všetkých krajských riaditeľstiev Policajného zboru, Útvar osobitného určenia Prezídia Policajného zboru, Mobilná zásahová jednotka Policajného zboru Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance, český Útvar rýchleho nasadenia spolu so zásahovými policajnými jednotkami z Ostravy a Brna.

Podujatie sa koná pod záštitou ministra vnútra. Súťaž vyhodnotia vo štvrtok večer, 4. júna.

10. ročník súťaže zásahových jednotiek je aj porovnaním elity SR a ČR