Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Speváka Rogela právoplatne oslobodili v kauze bitky v klube Obluda

Bitka v bratislavskom klube Oblud sa odohrala v roku 2008.

Bratislava 19. júna (TASR) - Senát Krajského súdu (KS) v Bratislave dnes právoplatne oslobodil bývalého speváka skupín Krátky proces a Juden Mord, herca Rastislava Rogela a spoluobžalovaného Drahomíra Čurdu v kauze bitky v bratislavskom klube Obluda, ktorá sa odohrala v roku 2008.

KS v Bratislave tak dnes na svojom verejnom zasadnutí zamietol odvolanie prokurátorky voči minuloročnému decembrovému, rovnako oslobodzujúcemu verdiktu nad dvojicou, ktorý vyniesla sudkyňa Okresného súdu Bratislava III. "Obžalovaní do podniku síce vošli. Ani jeden svedok však nevypovedal, že by v podniku došlo k akémukoľvek fyzickému či verbálnym extrémistickým útokom. Okresný súd Bratislava III správne rozhodol, že skutok sa nestal," zdôvodnila mimo iného dnešný rozsudok predsedníčka senátu KS. Verdikt je právoplatný.

"Tak ako bol žalovaný, skutok sa nestal. Napadnutie sa odohralo mimo podniku, kde boli obžalovaní a poškodení. Rozpory v dokazovaní sa súdu nepodarilo odstrániť. Preto pokladáme oslobodzujúci rozsudok nižšieho súdu za správny a navrhujeme odvolanie prokuratúry zamietnuť," zdôraznil dnes okrem iného v záverečnej reči obhajca obžalovaného Rogela Ladislav Kuruc. "Nie som si vedomý, že by som spáchal nejaký trestný čin," povedal Rogel.

"KS v Bratislave odvolanie Okresnej prokuratúry Bratislava III zamietol. Odvolací súd sa stotožnil so závermi oslobodzujúceho rozsudku súdu prvého stupňa, ktorý konštatoval že skutok, ako je uvedený v obžalobe, sa nestal. Rozsudok Okresného súdu Bratislava III je vecne správny, preto dnes odvolanie prokuratúry bolo zamietnuté," povedal pre TASR hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak.

Sudkyňa Okresného súdu Bratislava III 10. decembra minulého roku oslobodila oboch obžalovaných z trestného činu výtržníctva a prečinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd. "V tejto veci sa vykonalo dôsledné dokazovanie. Nebola naplnená skutková podstata činov. Skutok sa nemohol stať vo vnútri objektu, ale mimo, kde sa svedecké výpovede značne rozchádzali. Nebolo jednoznačne preukázané, že by sa skutky stali. Súd nie je tu na to, aby vyhovoval mienke niekoho," zdôvodnila okrem iného decembrový verdikt sudkyňa. Verdikt nebol právoplatný, keďže sa prokurátor voči rozsudku ešte v súdnej sieni odvolal a v tejto veci rozhodoval teda dnes odvolací KS v Bratislave.

Pôvodne Rogela už koncom septembra 2011 Okresný súd Bratislava III oslobodil spod obžaloby z propagácie fašizmu. Rovnako oslobodil aj spoluobžalovaného Čurdu. Obaja sa mali zapojiť do konfliktu v bratislavskom bare Obluda pred viac ako štyrmi rokmi. Nižší súd ich však odsúdil na podmienečné tresty za výtržníctvo.

Rogela odsúdili na sedem mesiacov s podmienečným odkladom na 14 mesiacov a Drahomíra Čurdu na desať mesiacov s podmienečným odkladom na 20 mesiacov. V prípade prečinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd súd oboch obžalovaných oslobodil. Rozsudok vtedy nebol právoplatný. KS v Bratislave vrátil prípad prvostupňovému súdu, a to pre procesné pochybenie sudkyne Okresného súdu Bratislava III, ktorá rozhodla o dvoch skutkoch, pričom mala rozhodovať o skutku v jednočinnom súbehu.

Podľa obžaloby Rogel a Čurda vyprovokovali v bratislavskom bare Obluda konflikt. Pôvodne polícia obvinila z výtržníctva a propagácie fašizmu troch mužov vrátane Petra L. Obvinení mali podľa polície 21. júla 2008 okolo 18.30 h v Bratislave na Opatovskej ulici vtrhnúť do baru a tam najprv verbálne a potom fyzicky napadnúť prevádzkara podniku a prítomných zákazníkov. Pritom vraj oblečením a pokrikom hesiel verejne prejavovali sympatie k fašizmu. V skutočnosti však poranený po konflikte bol práve obžalovaný herec Rogel.