Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Poľovnícka komora odmieta, že sa neloví a neznižujú sa stavy zveri

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Poľovníci podľa komory ročne ulovia takmer 200.000 kusov zveri.

Bratislava 20. júla (TASR) - Slovenská poľovnícka komora (SPK) a poľovníci odmietajú tvrdenia, že nelovia a neznižujú stavy zveri. Pre TASR to uviedol hovorca SPK Alojz Kaššák. Reagovali tak na vinárov a vinohradníkov Malokarpatskej oblasti, ktorí poukazujú na ničenie ich úrody raticovou zverou a diviakmi.

"Posledných desať rokov sa loví historicky najväčšie množstvo zveri a predstavuje to troj- až päťnásobok toho, čo sa lovilo kedysi," skonštatovala SPK. Poľovníci podľa komory ročne ulovia takmer 200.000 kusov zveri. "To, čo sa odloví aktuálne, je maximum toho, čo nám dovoľuje krajina, ktorá nie je uspôsobená na lov zveri vo väčších množstvách," povedal Kaššák. Pripomína, že zver nie je možné zákonne loviť v noci.

Novela zákona o poľovníctve a opatrenia v nej podľa odborníkov systémovo neriešia znižovanie stavov raticovej zveri a škôd, ktoré spôsobuje. "Je koncipovaná skôr populisticky vo vzťahu k možnosti vykonávať právo poľovníctva všetkým vlastníkom pôdy, i tým, ktorí vlastnia dva štvorcové metre pôdy," skonštatoval Kaššák.

Vinohradníci a vinári tvrdia, že za uplynulých 50 rokov sa zvýšil počet danielov, diviakov, muflónov, jeleňov a srniek. Obžierajú mladé výhonky a škody sú likvidačné. Celkové škody spôsobené poľovnou zverou na poľnohospodárskych plodinách na Slovensku sú odhadom minimálne 100 miliónov eur ročne. Súčasná legislatíva nenúti poľovníkov, aby počet zveri znižovali, a zákon, ktorý by to nariadil, sa tvorí už veľa rokov, uviedli.