Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Kaliňák: Novým splnomocnencom vlády pre rómske komunity bude Á. Ravasz

Minister vnútra Robert Kaliňák Foto: TASR - Michal Svítok

Rómska problematika bude podľa Kaliňáka patriť medzi priority tejto vlády.

Bratislava 6. apríla (TASR) – Novým splnomocnencom vlády pre rómske komunity bude Ábel Ravasz. Po dnešnom rokovaní vlády to potvrdil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Ravasz nahradí v tejto funkcii Petra Polláka, ktorého dnes vláda z tohto postu odvolala.

"Nový splnomocnenec pre rómske komunity je človek, ktorý pochádza z prostredia Mosta-Híd. Volá sa Ábel Ravasz. Je to mladý muž, ktorý v podstate celú svoju profesionálnu kariéru venoval práve týmto aktivitám," uviedol dnes Kaliňák. Ravasz sa má funkcie ujať vo štvrtok (7.4.).

Ako dodal Kaliňák, nový splnomocnenec bude mať pred sebou veľa práce. "Je tu mnoho projektov, ktoré bude musieť dotiahnuť do konca. Verím, že bude mať ťah na bránku a tie mnohé veci sa rapídnym spôsobom pohnú dopredu," dodal šéf rezortu vnútra.



Rómska problematika bude podľa Kaliňáka patriť medzi priority tejto vlády. „Myslím si, že tých projektov, ktoré môžu naozaj zásadne zmeniť tú situáciu, je na stole pomerne dosť," dodal.

Pollák zastával funkciu splnomocnenca od 1. októbra 2012. S jeho menom sa spája presadzovanie inkluzívnych opatrení rómskej reformy zameraných na zlepšenie životných podmienok Rómov, zvýšenie ich zodpovednosti a lepšiu a efektívnejšiu integráciu do majoritnej spoločnosti.


Strana Rómskej únie na Slovensku nechce za splnomocnenca Á. Ravasza, žiada aj nomináciu A. Daška

Strana Rómskej únie na Slovensku (SRÚS) nesúhlasí s tým, aby sa rómskym splnomocnencom vlády stal nominant Mosta-Híd Ábel Ravasz. Zároveň žiada Smer-SD, aby do štruktúr úradu splnomocnenca zaradil aj svojho Róma Alexandra Daška, ktorý za sociálnych demokratov kandidoval vo voľbách.

"Toho dotyčného pána (Ravasza, pozn. TASR) nikto nepozná, nevieme, akú má prácu s Rómami. Minulý splnomocnenec Pollák bol aspoň Róm. Nebolo to síce všetko, ako malo byť, ale bol to Róm. Som sklamaný z toho, že na poste splnomocnenca bude nominant Mosta-Híd," povedal na dnešnej tlačovej konferencii šéf SRÚS František Tanko, ktorý čakal, že novým splnomocnencom bude Daško.

Novým splnomocnencom vlády pre rómske komunity bude Ábel Ravasz. Po dnešnom rokovaní vlády to potvrdil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Ravasz nahradí v tejto funkcii Petra Polláka, ktorého dnes vláda z tohto postu odvolala. "Je to mladý muž, ktorý v podstate celú svoju profesionálnu kariéru venoval práve týmto aktivitám," uviedol dnes Kaliňák. Ravasz sa má funkcie ujať vo štvrtok (7.4.).

K. ORGOVÁNOVÁ: Rómsky splnomocnenec musí byť zorientovaný a mať rešpekt

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity potrebuje odborníka v rómskej problematike a už zorientovaného človeka v štátnej správe. Zhodli sa na tom bývalá rómska splnomocnenkyňa Klára Orgovánová a rómska aktivistka Ingrid Kosová. Priamo osobu Ábela Ravasza nechceli komentovať. Nehodnotili ani jeho odborné zázemie. Veria však, že v úrade urobí všetko, čo bude v jeho možnostiach.

Ábel Ravasz bude novým rómskym splnomocnencom, potvrdil dnes minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Funkcie sa má ujať vo štvrtok (7.4.). Ravasz je nominantom Mosta-Híd. Je sociológom a od novembra 2015 viedol Inštitút Mateja Bela. Nie je Róm.

"Očakávala by som, že politici na tento post dosadia človeka, ktorý je zorientovaný po odbornej, administratívnej a inštitucionálnej stránke," povedala Orgovánová pre TASR. Úrad má podľa nej veľmi praktickú politiku, regionálne štruktúry a rozbehnuté projekty, ktoré treba podľa nej poznať. "Musí mu preto šéfovať človek so skúsenosťami zo štátnej správy i s rešpektom medzi politikmi," povedala. Verí, že Ravasz dá zo seba na tomto poste všetko. Má však obavy, že politici sa na vec pozerajú inou optikou a dostanú ho do pozície, ktorá mu nedá dostatočný vplyv na zmeny.

Vládny splnomocnenec má byť podľa Kosovej Róm. Takáto nominácia je signálom, že Rómovia nie sú v spoločnosti stále vnímaní ako rovnocenní, myslí si. "Vláda ukázala, že nevníma rómsku problematiku ako jednu zo svojich priorít," upozornila.

Kosová už dlhodobo poukazuje na to, že úrad splnomocnenca by mal mať posilnené kompetencie. Inak sa v ňom zásadné reformy robiť nedajú. "Možno ale Ravasz prekvapí a bude jeden z najúspešnejších splnomocnencov vôbec," dodala.

"Je to mladý muž, ktorý v podstate celú svoju profesionálnu kariéru venoval práve týmto aktivitám," povedal dnes Kaliňák o Ravaszovi. Ten nahradí vo funkcii rómskeho splnomocnenca Petra Polláka, ktorého dnes vláda z tohto postu odvolala.

Rómska problematika bude podľa Kaliňáka patriť medzi priority tejto vlády. "Myslím si, že tých projektov, ktoré môžu naozaj zásadne zmeniť situáciu, je na stole pomerne dosť," dodal.