Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Skupinu spojencov Izraela znepokojuje nárast antisemitizmu vo svete

Na archívnej snímek Marek Krajčí Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slovensko si môže v mnohých veciach brať od Izraelu príklad, myslí si Marek Krajčí z OĽaNO-NOVA.

Bratislava 30. mája (TASR) - Parlamentnú Skupinu spojencov Izraela znepokojuje nárast antisemitizmu vo svete. Skonštatovala to dnes v parlamente po stretnutí s delegáciou izraelského Knessetu. "Izrael, rovnako ako všetky krajiny sveta, má neodňateľné právo žiť v mieri a bezpečnosti vo svojej vlasti," píše sa v uznesení z rokovania skupiny.

Znepokojení sú aj zástupcovia Izraela, ktorí oceňujú priateľstvo so Slovenskom. "Vo svete sú nové vlny antisemitizmu. Sme od vás závislí. Potrebujeme vašu podporu a priateľstvo," skonštatovali členovia delegácie. Pripomínajú, že Izrael je jediná krajina na Blízkom východe, kde majú ženy a muži rovnaké práva a kde je aj právo na vierovyznanie či sloboda prejavu a volieb.

Marek Krajčí z OĽaNO-NOVA si myslí, že Slovensko si môže v mnohých veciach brať od Izraelu príklad. Poukázal na investície do ľudského kapitálu, vedy a výskumu či na IT sektor. "Sú na prvom mieste v počte startupov na obyvateľa," doplnil s tým, že aj Slovensko by malo viac investovať napríklad do vedy a výskumu.

Izraelskú delegáciu prijal dnes aj predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Zhodnotili bilaterálne vzťahy a hovorili o možnostiach rozvoja medziparlamentnej, obchodno-ekonomickej a vedeckej spolupráce. "Naše vzťahy chceme budovať pre budúcnosť zameraním sa na nové nápady a iniciatívy pre rozvoj spolupráce. Môžeme lepšie využiť skupiny priateľstva v našich parlamentoch na vzájomnú podporu na medzinárodných fórach a tiež na posilnenie väzieb medzi občianskymi spoločnosťami," uviedol Danko.

Skupina spojencov Izraela vznikla s cieľom potvrdiť význam slovensko-izraelských vzťahov a prispieť k ich hlbšiemu rozvíjaniu v budúcnosti. "Slovensko a súčasný Izrael spájajú hlboké spoločné historické korene," píše sa v uznesení. Skupina vníma aj potenciál na prehĺbenie spolupráce v oblasti hospodárskej, vedeckej, kultúrnej.

Skupina zároveň ocenila úlohu Izraela ako "stabilnej slobodnej demokracie v regióne, ktorá v duchu tolerancie rešpektuje a chráni občianske práva a slobody, vrátane snahy zaručiť prístup k svätým miestam vo Svätej zemi pre všetky náboženské komunity".