Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Spojené štáty odsúdili zabitie slovenského investigatívneho novinára

Na archívnej snímke portrét zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka v budove redakcie portálu Aktuality.sk v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Jána Kuciaka (27) našli v nedeľu spoločne s jeho snúbenicou zastrelených v ich dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta.

Washington 28. februára (TASR) - Spojené štáty odsúdili zabitie slovenského investigatívneho novinára skúmajúceho daňové úniky a temné obchodné praktiky, napísala v stredu tlačová agentúra DPA.

Jána Kuciaka (27) našli v nedeľu spoločne s jeho snúbenicou zastrelených v ich dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta.

Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA Heather Nauertová uviedla, že Spojené štáty sú "šokované a zarmútené" týmito vraždami, ktoré, pokiaľ sa preukáže, že súvisia s Kuciakovou prácou, považujú za "bezprecedentný útok na slobodu tlače a demokraciu na Slovensku".

"Novinári musia byť schopní slobodne a bezpečne pracovať, aby zaisťovali otvorenú a demokratickú spoločnosť," povedala Nauertová. Dodala, že tento čin potrebuje "rýchle a rozhodné vyšetrenie, ktoré dostane zodpovedné osoby pred spravodlivosť".

Šok nad hroznou správou o vražde slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice vyjadril v utorok aj predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker, pripomenula DPA.