Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Spoločné rokovania slovenskej a poľskej vlády budú pokračovať

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Vzťahy oboch krajín sú podľa šéfa slovenského kabinetu na historicky najlepšej úrovni.

Varšava/Bratislava 31. mája (TASR) – Spoločné rokovania slovenskej a poľskej vlády budú pokračovať. Taký je výsledok dnešného medzivládneho stretnutia členov oboch kabinetov na čele s premiérmi Robertom Ficom (Smer-SD) a Beatou Szydlovou vo Varšave. Hovorili na ňom o zlepšení dopravného prepojenia oboch krajín, projekte výstavby slovensko-poľského plynovodu, ale aj súčasnom vývoji v Európskej únii.

Vzťahy oboch krajín sú podľa šéfa slovenského kabinetu na historicky najlepšej úrovni. "Prakticky nemáme žiadne otvorené otázky, ktoré by nás vyrušovali," skonštatoval Fico po rokovaní s tým, že tak možno venovať energiu rozvoju spolupráce a priateľských vzťahov. Poľskú vládu zároveň pozval na budúci rok na Slovensko.

Szydlová označila Slovensko za dôležitého politického a ekonomického partnera a krajinu priateľov. "Zhodli sme sa, že budeme pokračovať v medzivládnych konzultáciách, ktoré sú veľmi dobrou príležitosťou na prerokovanie rôznych otázok," povedala. Okrem spomínaných tém sa dnes vo Varšave preberala aj obrana, spravodlivosť, cestovný ruch či sociálna politika.

Spolupráca v strategických oblastiach je podľa Szydlovej dôležitá pre obe krajiny. Spolu s Ficom sa zhodli, že mimoriadnu pozornosť treba venovať výstavbe plynovodu. "Diverzifikácia plynových spojení má pre nás životnú dôležitosť, pretože žijeme v čase neistoty, pokiaľ ide o tranzit plynu cez Ukrajinu do západnej Európy," doplnil Fico. Rovnako za dôležité považujú infraštrukturálne projekty. "A nehovorme len o diaľniciach, hovorme o štandardnom vlakovom a autobusovom spojení," poznamenal Fico.

S poľskou premiérkou debatoval aj o európskych otázkach. "Naše dnešné rozhovory ma uistili v tom, že Poľsko a Slovensko spája podobné vnímanie agendy Únie, čo sa týka vysielania zamestnancov, politiky konkurencieschopnosti a digitálneho trhu," uviedla Szydlová. Poznamenala, že obe krajiny patria v rámci EÚ k tým, ktoré obhajujú záujmy spoločného trhu pred protekcionizmom.

Dnešné druhé spoločné rokovanie vlád nadväzuje na medzivládne konzultácie, ktoré sa prvýkrát uskutočnili v roku 2013 v Poprade. Rokovania majú byť impulzom na rozvoj ďalších vzťahov a spolupráce medzi susednými krajinami. Ich cieľom je v rámci jednotlivých sektorových oblastí rozvíjať spoločné projekty v prospech oboch krajín.

"Potvrdilo sa, že tieto formáty, ktoré sa pre niekoho môžu zdať ako formálne, majú svoj hlboký zmysel, pretože nie je vždy príležitosť mať za stolom za každú stranu niekoľko ministrov a štátnych tajomníkov a priamo z prvej ruky počuť najaktuálnejšie informácie o najvýznamnejších projektoch v daných rezortoch. Budem preto veľmi rád, ak táto tradícia bude pokračovať a intenzita stretnutí bude častejšia ako raz za štyri roky,“ zhrnul Fico.

Okrem Fica sa na rokovaní zúčastnili podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD), ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS), minister práce Ján Richter (Smer-SD), minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) a štátni tajomníci rezortov zahraničných vecí, vnútra, dopravy a hospodárstva.