Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Spolok Živena protestuje proti zaobchádzaniu so ženami islamistami

logo Živena Foto: FB Živena

TASR o tom informovala Magda Vášáryová, predsedníčka Živeny.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Živena, spolok slovenských žien, s obavou konštatuje, že ženy a deti v oblastiach, ktoré ovláda Boko Haram a tzv. Islamský štát, sa stávajú korisťou a tovarom, ktorý sa unáša a predáva. Predstaviteľov Európskej únie i národných štátov, ako aj vládu Slovenskej republiky preto vyzýva, aby vyjadrili rozhodný protest voči krutému zaobchádzaniu so ženami a deťmi a podporili všetky akcie, ktoré budú viesť k oslobodeniu vyše 200 dievčat a žien, ktoré drží na neznámom mieste Boko Haram. TASR o tom informovala Magda Vášáryová, predsedníčka Živeny.

"Akoby sme sa znovu ocitli o niekoľko storočí späť, kedy deti a ženy nemali žiadne práva a boli považované len za majetok," povedala Vášáryová. Živena zároveň žiada vládu Slovenskej republiky, aby pomocou svojich zastupiteľských úradov deklarovala pripravenosť liečiť na našom území nevinné dievčenské obete násilia. "Je priam nepochopiteľné, že v 21. storočí muži v spomínaných oblastiach znásilňujú desaťročné dievčatká a Medzinárodné spoločenstvo je bezmocné," uviedla Vášáryová.

Živena sa na svojej Programovej konferencii, ktorá sa konala 20. marca v Banskej Bystrici, uzniesla, že pozdvihne svoj hlas na obranu všetkých týraných, mučených a zabíjaných žien a detí na celom svete.