Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Po roku si pripomenuli záchranárov, ktorí zahynuli v Slovenskom raji

Pietna spomienka na záchranárov, ktorí tragicky zahynuli pri páde vrtuľníka v Prielome Hornádu, sa konala 17. júla 2016 na Symbolickom cintoríne Kláštorisko v Slovenskom raji. Foto: TASR/Milan Kapusta

Na počesť obetí nešťastia pribudol v októbri 2015 na symbolickom cintoríne Kláštorisko v Slovenskom raji pamätník, ktorý je prejavom úcty zosnulým záchranárom.

Hrabušice 17. júla (TASR) – Rok uplynul od tragickej nehody záchranárskeho vrtuľníka v Prielome Hornádu v Slovenskom raji, pri ktorej prišla o život jeho štvorčlenná posádka. Pri tejto príležitosti sa konala dnes na symbolickom cintoríne na Kláštorisku v Slovenskom raji pietna spomienka spojená so svätou omšou, ktorú spoločne zorganizovali horskí záchranári a Vrtuľníková záchranná zdravotná služba AIR – Transport Europe (ATE).

Záchranársky vrtuľník spoločnosti ATE sa zrútil v Kláštornej rokline v Národnom parku Slovenský raj 17. júla 2015 podvečer. Záchranári leteli na pomoc zranenému nemeckému chlapcovi. O život počas nehody prišla štvorčlenná posádka, ktorú tvoril 44-ročný pilot vrtuľníka Ľubomír Majerčák, 45-ročný lekár Marek Rigda, 34-ročný letecký záchranár Martin Svitana a 37-ročný náčelník Horskej záchrannej služby v Slovenskom raji Dušan Leskovjanský.

"Závery znaleckého dokazovania potvrdili, že technický stav vrtuľníka nebol príčinou tragédie. Príčinou pádu vrtuľníka bol kontakt rotorových listov s drôtmi elektrického vedenia,"
informovala v marci košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Na počesť obetí nešťastia pribudol v októbri 2015 na symbolickom cintoríne Kláštorisko v Slovenskom raji pamätník, ktorý je prejavom úcty zosnulým záchranárom.

OBRAZOM: Pietna spomienka na záchranárov, ktorí tragicky zahynuli pri páde vrtuľníka v Prielome Hornádu